A+ A A-

DVA AVIONA S HADŽIJAMA KRENULA KA MEDINI

     Dva aviona s bosanskohercegovačkim hadžijam jutros su poletjela s aerodroma u Sarajevu prema Medini, Saudijskoj Arabiji.

     Nezim ef. Halilović koordinator za avionski prijevoz hadžija kazao je da je prvi avion, u kojem se nalaze uglavnom hadžije s područja Muftijstva sarajevskog, s aerodroma u Sarajevu uzletio u 8 sati, dok je drugi avion, s hadžijama s područja Muftijstva zeničkog i Muftijstva goraždanskog krenuo u pravcu Medine u 9 sati i 45 minuta.

     Prema planu prijevoza hadžija, večeras u 18 sati i 30 minuta trebao bi krenuti i treći avion u kojem će biti hadžije s područja Bosanske Krajine, Muftijstva mostarskog i dio hadžija s područja Muftijstva sarajevskog.

      Na ispraćaju hadžija, pored brojne rodbine i prijatelja, bio je i reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić. On im je zaželio hairli putovanje  i obavljanje hadžskih obreda u Meki i Medini.

Ipracaj hadzija na sarajevskom aerodromu, 06.12.07. a (Small)

Sa ispraćaja naših hadžija 

     Nezim ef. Halilović je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom organizacijom avionskog prijevoza hadžija, posebno je nagasio značaj povoljnih vremenskih uvjete za slijetanje i uzlijetanje aviona sa sarajevskog aerodroma.

     Druga grupa hadžija krenut će 7. decembra u 9 sati i 30 minuta, 10 sati i 5 minuta i u 11 sati i 30 minuta.

     Prijevoz hadžija obavlja tuniska komapniju "Nouvel Air". Avioni sa bosanskohercegovačkim hadžijama sa sarajevskog aerodroma direktno lete za Medinu, a u povratku sa hadža polijetanje aviona je planirano sa aerodroma u Džedi.

     Već smo izvijestili da je, u slučaju nemogućnosti aredroma u Sarajevu da primi avione, zbog magle ili nekih drugih problema, Rijaset, kao alternativno rješenje, postigao dogovor s aerodromom u Mostaru.

     U 2007. godini iz Bosne i Hercegovine će na hadž putovati rekordan broj hadžija, ukupno 1.900 osoba, hiljadu autobusima i 900 avionima. Konvoj sa hadžijama koji putuju autobusima krenuo je 28. novembra iz Sarajeva i Tuzle.