A+ A A-

U ČETVRTAK AVIONOM KREĆE PRVA GRUPA HADŽIJA

aerodrom2     Prva grupa bosanskohercegovačkih hadžija, koji avionom putuju u Saudijsku Arabiju, krenut će sa sarajevskog aerodroma u četvrtak, 6. decembra, dok je narednog dana, u petak 7. decembra, planiran polazak druge grupe hadžija.

     Nezim ef. Halilović koordinator za avionski prijevoz hadžija, u razgovoru za portal www.rijaset.ba, kazao je da su sve pripreme za avionski prijevoz hadžija izvršene na vrijeme i polazak hadžija će se odvijati prema ranije utvrđenim terminima.

     Prema njegovim riječima, nije bilo nikakvih organizacijskih promjena i pomjeranja satnice polijetanja aviona, pa će tako hadžije koji u Saudijsku Arabiju putuju avionima, njih 900, krenuti iz Sarajeva, prva grupa 6. decembra u sljedećim terminima: 7 sati 30 minuta, 9 sati i 5 minuta i 18 sati i 30 minuta.

     Druga grupa krenut će 7. decembra u 9 sati i 30 minuta, 10 sati i 5 minuta i u 11 sati i 30 minuta.

     Avioni sa bosanskohercegovačkim hadžijama sa sarajevskog aerodroma imat će direktan let za Medinu, a u povratku sa hadža polijetanje aviona je planirano sa aerodroma u Džedi.

     Rijaset Islamske zajednice ove godine je za prijevoz hadžija angažirao tunisku komapniju "Nouvel Air", koja ima svoje avione i već sada je izvršena rezervacija termina za slijetanje u dolasku i polijetanje u povratku. 

Aerodrom u Mostaru alternativa  
     Premda su meteorološke prognoze povoljne i ne predviđa se magla u Sarajevu koja bi spriječila slijetanje i uzlijetanje aviona, u slučaju nemogućnosti aredroma u Sarajevu da primi avione, zbog magle ili nekih drugih problema, Rijaset je, kao alternativno rješenje, postigao dogovor sa mostarskim aerodromom i u tom slučaju će avioni polijetati s aerodroma u Mostaru.

     Nezim ef. Halilović ističe da će svi putnici na hadž, izuzev sa područja Muftijstva sarajevskog i vojnog, biti organizirano prevezeni iz sjedišta muftijstva do džamije "Kralj Fahd" u Sarajevu i od džamije do areodroma. Okupljanje u džamiji je 4 sata prije polaska aviona.

     Svim našim hadžijama, kao i prethodnih godina, bit će na usluzi ljekarska služba i stručni vodiči, a i sami putnici su prethodno prošli potrebnu edukaciju vezanu za put i obavljanje hadžskih obreda.

     Povratak hadžija avionima je planiran 24. 25. i 26. decembra.

     U 2007. godini iz Bosne i Hercegovine će na hadž putovati rekordan broj hadžija, ukupno 1.900 osoba, hiljadu autobusima i 900 avionima. Konvoj sa hadžijama koji putuju autobusima krenuo je 28. novembra iz Sarajeva i Tuzle.

     Glavni vodič putovanja na hadž iz Bosne i Hercegovine je muftija travnički Nusret ef. Abdibegović, predstavnik Rijaseta Islamske zajednice u vođstvu hadža je zamjenik reisu-l-uleme hafiz Ismet ef. Spahić.