A+ A A-

EK: DA SE NASTAVE PREGOVORI O ČLANSTVU TURSKE U EU

eu     Evropska unija bi trebala nastaviti pregovore s Turskom o njenom prijemu usprkos protivljenju njemačkog kancelara Angele Merkel i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, izjavio je danas Johanes Leitenberg, portparol Evropske komisije.

     "Smatramo da bi trebalo da se držimo naših obaveza. Evropska komisija se zalaže za nastavak tih pregovora", rekao je Leitenberg na redovnoj konferenciji za štampu, prenio je Reuters.
     Pregovori o članstvu Turske u EU započeti su u oktobru 2005. Nabrojani su uvjeti koje Ankara treba da ispuni. U međuvremenu Francuska je izrazila svoje neslaganje s prijemom Turske u Uniju.
     Taj stav je nedavno ponovio i novi francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, kao i njemačka kancelarka Angela Merkel na jučerašnjem kongresu njene Demokršćanske unije (CDU).
     Francuska čak pritišće da se iz saopćenja o politici proširenja EU, koje ministri vanjskih poslova Unije treba da usvoje u ponedjeljak, izbaci riječ "prijem" kada su u pitanju pregovori s Turskom.
     Merkelova je pak umjesto članstva u Uniji predložila "privilegirano partnerstvo" za Ankaru, što ova odlučno odbacuje i podvlači da ništa osim članstva ne dolazi u obzir.
     Međutim, portparol EK je podsjetio da su se 2005. sve države članice EU složile da se započnu pregovori o prijemu Turske ako ispuni sve zahtjeve, a da će odluka o tome doći na kraju tih pregovora.

(Fena)