A+ A A-

U AMANU HADŽIJE NA ODMORU I KONAKU

jordan     Bosanskohercegovačke hadžije koje putuju u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini autobusima na hadž danas će napraviti kraći odmor u Amanu i noćiti u jordanskoj prijestolnici.

     Nakon jučerašnjeg i noćašnjeg puta kroz Siriju, prema riječima Ibrahima ef. Hadžića glavnog vodiča hadžija koji putuju kopnom, danas u prijepodnevnim satima konvoj autobusa sa hadžijama stigao je na sirijsko-jordansku granicu i očekuje se da će za oko dva sata hadžije stići u Aman.

     Hadžije će noćiti u Amanu, a nastavak puta za Saudijsku Arabiju planiran je u srijedu u popodnevnim satima. Premda u dosadašnjem putovanju nije bilo zadržavanja na graničnim prijelazima, obzirom na velike gužve na saudijskim granicama, rukovodstvo hadža očekuje da bi konvoj sa bosanskohercegovačkim hadžija trebao u srijedu oko ponoći ući u Saudijsku Arabiju i nastaviti put prema Medini.

     Iz vodičke službe ističu zadovoljstvo vremenskim uvjetima puta, koje im ide na ruku, tako da čini putovanje ugodnijim. Također ocjena je da je ovogodišnja grupa hadžija izuzetno kompaktna i složna što doprinosi ionako dobrom i ugodnom ambijentu među hadžijama. 

Zbog zdravstvenih tegoba jedan putnik ostao u Turskoj

     Ibrahim ef. Hadžić obavijestio nas je da je zbog zdravstvenih tegoba Mujagić Enver iz Bugojna ostao u bolnici u Mersinu u Turskoj. Procjena našeg ljekarskog tima, koji prati hadžije, i turskih ljekara je bila da ovaj putnik ne može nastaviti putovanje, o čemu je obaviještena i njegova porodica.

     Glavni vodič ističe da je Enver Mujagić smješten u veoma kvalitetnu i modernu kliniku u Mersinu, da se njegovo stanje nakon ukazane pomoći i prve terapije rapidno popravilo i očekivanja su da će za 2-3 dana napustiti bolnicu.

     Mirsad ef. Kalajdžić rukovodilac Ureda Rijaste IZ-e u Turskoj preuzeo je brigu o ovom putniku, njegovom boravku u bolnici i povratku u Bosnu i Hercegovinu nakon otpuštanja iz bolnice.

     Zdravstveno stanje ostalih hadžija, kako naglašava Ibrahim ef. Hadžić, je dobro i svi su bez ikakvih poteškoća nastavili putovanje planiranom dinamikom.

     Konvoj sa hadžijama krenuo je 28. novembra iz Sarajeva i Tuzle.

     Ove godine iz Bosne i Hercegovine na hadž će putovati 1.900 osoba, hiljadu autobusima i 900 avionima.

      Hadžije koji u Saudijsku Arabiju putuju avionima krenut će iz Sarajeva, prva grupa 6. decembra, a druga 7. decembra.