A+ A A-

REIS FEJZIĆ: ZA TRI MJESECA JE TEŠKO PRONAĆI DOKUMENTA IMOVINE KOJA JE ODUZIMANA PEDESET GODINA

fejzic1     Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić apelovao je na nadležne državne organe da produže rok za prijavljivanje oduzete imovine, koji je nedavno istekao.

     - Rok za prijavljivanje oduzete imovine vjerskih zajednica, bio je propisan na tri mjeseca. Taj rok je suviše kratak za pronalaženje dokaza o vlasništvu - istakao je on u izjavi "Vijestima".
Fejzić je izrazio nezadovoljstvo time što je zakonom predviđeno da se prijavi oduzeta imovina od perioda 1945. godine pa nadalje.
     - Značajan dio imovine Islamske zajednice oduzet je još u doba Kraljevine Jugoslavije. Imamo dokaze da su određene lokacije bile u vlasništvu IZCG. Imamo i spise da su određene džamije porušene i prije Drugog svjetskog rata - tvrdi poglavar IZCG.
     Fejzić je naveo da je IZCG u propisanom roku predala dokaze, koje trenutno ima, ali je i naglasio da se za tri mjeseca teško mogu pronaći dokumenti o imovini, koja je oduzimana 50 godina.
     - U pitanju je velika imovina u Podgorici, Pljevljima, Baru, Nikšiću, Bijelom Polju, Plavu, Rožajama i još nekim opštinama. To su lokacije gdje su nekada postojale džamije, koje su porušene, kasnije su na njima izgrađeni stambeni i poslovni kompleksi, bolnice i drugi objekti. Samo u Nikšiću oduzeto je nekoliko desetina hiljada kvadratnih metara zemljišta. Čak je u jednom dokumentu pisalo da je država dužna da 50 godina otplaćuje dug za to oduzeto zemljište, ali do sada nijedna rata nije isplaćena - kazao je on, ističući da IZCG sada ima problem sa kompletiranjem dokumentacije, zbog nepostojanja adekvatne arhive.
     U nekada teško vrijeme po vjerske zajednice, kako podsjeća Fejzić, tadašnja FNRJ tražila je od Islamske zajednice da dostavi sve stare papire o vlasništvu, odnosno, "arhivu koju su uputili u fabrike za preradu papira i time samo omogućili izradu novog".
     - To je jednostavno imalo elemenata sistematskog uništavanja dokumentacije IZCG. Sada, očekujem da će nadležni imati razumijevanja prema ovom problemu i da će uvažiti prijave o uzurpiranoj imovini i nakon ovog roka - zaključio je Fejzić.

(www.bosnjaci.net)