A+ A A-

HADŽIJE VEČERAS NA KONAKU U ISTANBULU

istan.     Hadžije koje su u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini autobusima krenuli da obave petu islamsku dužnost, večeras i sutra navečer noćit će u Istanbulu.

     Ibrahim ef. Hadžić glavni vodič hadžija koji putuju kopnom, kazao je, danas u ranim popodnevnim satima, da su hadžije na putu prema Istanbulu i ostalo je još oko 100 km puta do nekadašnje prijestolnice Turske.

     Pred Istanbulom hadžije je dočekao Mirsad ef Kalajdžić rukovodilac Rijasetovog Ureda u Turskoj, koji je sa svojim timom večeras i u petak navečer osigurao prenoćište hadžija u istanbulskim hotelima.

     Ibrahim ef. ističe da su sve hadžije dobro i zdravo, da nije bilo teškoća u dosadašnjem putu, a posebno naglašava da je prijelaz preko svih graničnih prijelaza bio rutinski i bez ikakvih zadržavanja.

     Bosanske hadžije će u subotu nastaviti put autobusima iz Istanbula dalje kroz Tursku u pravcu Sirije, potom kroz Jordan i zatim ka završnoj destinaciji Medini i Meki u Saudijskoj Arabiji.

     Dosadašnji dio puta iz Sarajeva i Tuzle preko Hrvatske, Srbije, Makedonije i Grčke sve hadžije su dobro podnijele.

     Konvoj sa hadžijama krenuo je jučer iz Sarajeva ispred džamije »Kralj Fahd » u osam sati, dok je drugi konvoj autobusa krenuo iz Tuzle u 12 sati i 30 minuta ispred džamije "Princa Abdulaziza."

     Planirano je da hadžije za devet dana autobusima stignu u Medinu, a povratak u BiH nakon obavljenog hadža planiran je za 31. decembar.

     Ove godine iz Bosne i Hercegovine na hadž će putovati 1.900 osoba, hiljadu autobusima i 900 avionima.

      Hadžije koji u Saudijsku Arabiju putuju avionima, njih 900, krenut će iz Sarajeva, prva grupa 6. decembra, a druga  7. decembra.