A+ A A-

MEĐUNARODNI SEMINAR U ORGANIZACIJI ISLAMSKE BANKE ZA RAZVOJ U VISOKOM

     U prostorijama medrese "Osman ef. Redžović" u Visokom 26. septembra 2007. godine, počeo je sa radom trodnevni međunarodni seminar u organizaciji Islamske banke za razvoj (IDB) iz Džede, Saudijska Arabija, na kojem učestvuju predstavnici islamskih zajednica i islamskih nevladinih organizacija iz Jugoistočne Evrope.

     Ceremoniji otvaranja seminara prisustvovali su predstavnici islamskih zajednica i islamskih nevladinih organizacija iz regiona, direktori medresa, muftije i drugi zvaničnici Islamske zajednice. Pored reisu-l-uleme dr. Mustafa-ef. Cerića, ispred organizatora skupu se obratio gosp. Adil Sindi, a u ime domaćina dobrodošlicu im je po‍želio direktor Medrese gosp. Dž‍emal Salihspahić.

 

idb_otvorenje_2

     Reisu-l-ulema je u svom obraćanju čestitao kolektivu Medrese na čelu sa direktorom, naglašavajući da se ne mož‍e živjeti samo od stare slave, nego se valja truditi da se svojim djelovanjem ta slava i rezultati stiču, istakavši upravo medresu "Osman-ef. Red‍ović" kao svijetao primjer u tom smislu. 

     Džemal Salihspahić direktor Medrese i domaćin seminara istakao je radost i zadovoljstvo što Medresa može organizacijom ovog seminara barem djelimično iskazati svoju zahvalnost prema Islamskoj banci za razvoj koja je značajno učestvovala u finansiranju izgradnje medrese. Direktor Salihspahić je izrazio nadu da će predstavnici Islamske banke koji borave u ovom kompleksu uvjeriti se da su povjerena sredstva utrošena na najbolji način, što daje nadu da će IDB ostati uz Medresu i u narednim projektima.
     Ovom seminaru prisustvuju predstavnici različitih organizacija iz petnaestak država Jugoistočne Evrope, između ostalog, Bosne i Hercegovine, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Slovenije, Kosova. 

     Tokom prva dva dana učesnici seminara su se upoznali sa vizijom razvoja i budućim projektima Islamske banke za obnovu i razvoj, ulozi islamskih nevladinih organizacija i njihovih projekata, uloga i razvoj vakufa, modalitetima islamskog bankarstva, vrstama projekata i načinima apliciranja koje Banka odobrava i finansira, načini implementacije odobrenih projekata, vođenje i upravljanje projektima i sl.
     Islamska banka za razvoj (IDB) formirana je 1973. godine pri Organizaciji islamske konference (OIC), s ciljem pomoći ekonomskom razvoju muslimanskih zajednica u svijetu.