A+ A A-

PRIPREMAN ATENTAT NA MUFTIJU ZUKORLIĆA?

hapsenje_srbija     Srpska štampa danas je objavila detalje optužnice Specijalnog tužilaštva u kojima su opisani planovi likvidacije glavnog muftije u Srbiji Muamera ef. Zukorlića, te planovi napada na neke druge institucije u Novom Pazaru i Beogradu.

     Prema pisanju beogradske štampe grupa, takozvanih vehabija, protiv kojih je Specijalno tužilaštvo u Beogradu podiglo optužnicu zbog zločinačkog udruživanja i terorizma, pored atentata na sandžačkog muftiju Muamera Zukorlića, pripremali su i terorističke napade u Beogradu.

     Naime, ova grupa od 15 ljudi, koju je predvodio Senad Ramović, inače blizak SDA u Novom Pazaru, od druge polovine 2006. godine pa sve do marta 2007. godine „na teritoriji opština Novi Pazar i Sjenica, stvorila je organizovano zločinačko udruženje i, zajedno sa više zasada neidentifikovanih lica, pripadala istom...", navodi se u optužnici.

     Srbijanski mediji pišu da je "glavni i prvi cilj ovog udruženja bio da ubiju muftiju Muamera Zukorlića i oni su 2. marta 2007. skovali plan da sutradan likvidiraju muftiju.  Na osnovu informacije koju je imao Senad Ramović, muftija Zukorlić je te večeri trebalo u hali sportova u Novom Pazaru od 20 do 21 časa da igra fudbal. Dogovor je bio da ga ispred sačekaju Senad Ramović, Adnan Hot i Fuad Hodžić i da, u trenutku kada muftija sjedne u svoj džip, vozilo gađaju „zoljama".

     Drugi dio grupe u dva vozila „ladi nivi" i „nisanu" trebalo je da istovremeno napadne zgradu Policijske uprave u Novom Pazaru. Međutim, atentat ipak nije uspeo jer je prva grupa osmatranjem utvrdila da se napad na muftiju Zukorlića ne može bezbjedno izvršiti zbog iznenadnog nailaska policije i akcija je propala".

     Prema ovim navodima, "materijalnim dokazima, prikupljenim u toku istrage, nesumnjivo je utvrđeno da su okrivljeni organizovano i u dužem periodu pribavljali i pribavili veliku količinu vatrenog oružja, municiju, eksplozivna sredstva, vojnu i drugu opremu, lijekove, sanitetski materijal i hranu."

(www.islamskazajednica.org)