A+ A A-

SVEČANOST U POVODU PROKLANJAVANJA DŽAMIJE "TEKIJA" U BOSANSKOJ GRADIŠCI

     Pamtit će dugo mještani Bosanske Gradiške, i svi gosti koji su imali divnu priliku da dana, 23. 11. 2007. godine, budu prisutni na svečanosti u povodu proklanjavanja džamije Tekija u Bosanskoj Gradišci.

     Svečanost su uveličali izaslanik reisu-l-uleme, hafiz Ismet ef. Spahić, koji je i hatib bio na džuma-namazu, Muhamed ef. Salkić, generalni sekretar Rijaseta, Rasim ef. Kadrić, rukovodilac Računovodstva Rijaseta, Edhem ef. Čamdžić, muftija banjalučki, Mohammad Sodouri, direktor humanitarne organizacije '' BIRDS '' iz Irana i izaslanik iranskog ambasadora u BiH, glavni imami kao i predsjednici okolnih medžlisa.

gradiska-Smal

     Imam džamije Tekija, prof. Feriz ef. Makić, najavio je početak svečanosti, a odlomke iz Kur'ana proučio je Mufid ef. Omerčić, imam iz Banja Luke. Prisutnima se obratio h. Safet Mujnović, predsjednik Građevinskog odbora Tekija. On je upoznao prisutne o dosadašnjem radu na obnovi džamije Tekija. 

Neka među muslimanima vlada sloga i ljubav

     U svom kraćem izlaganju Muhamed ef. Salkić je istakao: "Džamija u svakom vremenu treba da služi za obavljanje vjerskih potreba muslimana, za obavljanje islamskih dužnosti, za dogovor vjernika, za molitve, za one koji žele učiti Kur'an kao i zbližavanje i opšteljudske solidarnosti."

     Iz izlaganja direktora iranske humanitarne organizacije ''BIRDS '' Mohammada Sodourija da se zaključiti da je ova organizacija dugo prisutna na BH. prostorima, a njen zadatak i cilj je pomoći povratnike na prostoru manjeg BH. entiteta. Inače je ova organizacija izdvojila znatna materijalna sredstva za obnovu ove džamije, na čemu su im džamatlije Bosanske Gradiške iskreno zahvalni.

     Muftija Edhem ef. Čamdžić je u svom izlaganju istakao da među muslimanima Bosanske Gradiške i šire treba da vlada dogovor, ljubav, disciplina i sloga. Ne smije biti razdora, smutnje, mržnje i zavisti i sl. Muftija je apelovao da muslimani učestvuju u svim korisnim aktivnostima i akcijama, gdje će biti dobro za čovjeka.

gradiska-Smal1

     Prenoseći selame reisu-l-uleme i čestitajući domaćinima na ovom velikom djelu, zamjenik reisa hafiz Ismet ef. Spahić je između ostalog kazao: "Na nama je da ovakva hairli djela još više proširujemo, što osjećamo kao sveti zadatak sviju nas. Ovo su primjeri bratske saradnje i svakako javno odajemo priznanje i zahvalnost, što i ovaj put činimo sa osobitim zadovoljstvom, ovim vrijednim džamatlijama lijepe čaršije Bosanske Gradiške i vrijednim imamima na čelu sa banjalučkim muftijom."

     Nakon proučene dove, u prepunoj džamiji klanjana je džuma-namaz, a nakon namaza, svim gostima je priređen ručak. 

Lijepa i jedinstvena džamija

     Obnovljena gradska džamija u Bosanskoj Gradišci je zaista reprezentativna, što se vidi iz samog pogleda na džamijsko zdanje. Njene dimenzije su 22 x 15 metara, munara je visoka 43 metra i jedna je od najvećih na području banjalučkog muftiluka. Unutrašnjost džamije ništa ne odudara od spoljašnjeg izgleda. I tako je sve skladno i prekrasno. Ova džamija po svom vanjskom pa i unutarnjem izgledu predstavlja veliki poduhvat. Džamija se sastoji, pored velikih centralnih kubeta, od šest srednjih kubeta izgrađenih od jedinstvenog prozirnog stakla koji se hidraulički otvaraju i stvaraju svjež vazduh u unutrašnjosti džamije. Ovakvo arhitektonsko rješenje, kada se nalazite u unutrašnjosti džamije, daje vam osjećaj da ste pod vedrim nebom.

     U podrumu džamije smješteni su svi prateći sadržaji koji čine jednu cjelinu. Tako da su u podrumu smještene abdesthane, učionice i u sklopu učionice internet klub, biblioteka "Šejh Gaibija" kao i čajna kuhinja. Džamija se nalazi na atraktivnom mjestu i njena vitka munara može se vidjeti daleko iz susjedne Hrvatske. U neposrednoj blizini džamije nalazi se turbe Šejh Gaibije, učenjaka iz Bosanske Gradiške.

     Dosadašnja vrijednost ovog objekta iznosi oko 750,000,00 KM dok, ako Bog da, prilikom završetka uređenja dvorišta i podruma džamije, vrijednost će dostići milion maraka.

     Svečanost otvorenja džamije Tekija, ako Bog da, možemo očekivati u narednoj godini.

Senad Rekić