A+ A A-

MANIFESTACIJA SANDŽAK OTRGNUT OD SRACA: PODRŠKA JEDINSTVU ISLAMSKE ZAJEDNICE

     U subotu 24. novembra u Kelnu, Zajednica sandžačke dijaspore upriličila je Manifestaciju "Sandžak otrgnut od srca".

     U prepunoj sali pred oko pet stotina prisutnih iz svih zemalja Zapadne Evrope, te gostiju iz Sandžaka, na čijem je čelu bio uvaženi glavni muftija IZ-e u Srbiji Muamer ef. Zukorlić, još jednom je potvrđena puna podrška jedinstvu Islamske zajednice u Srbiji i Sandžaku i osuđene su secesionističke grupe.

prepuna sala

Veliko prisustvo dijaspore

Dug proces trganja Sandžaka

     Predsjednik Zajednice sandžačke dijaspore (ZSD) Edin Salković je u svom govoru ukazao kako nam Sandžak otimaju od srca, istaknuvši:

     "Sandžak je otrgnut od srca, jer je na Berlinskom kongresu odvojen od matice Bosne i Hercegovine!

     Sandžak je otrgnut od srca, jer je u Prvom balkanskom ratu okupiran od strane Srbije i Crne Gore!

     Sandžak je otrgnut od srca, jer je u Prvom svjetskom ratu poslao na hiljade djurumlija (dobrovoljaca) u odbranu hilafeta!

     Sandžak je otrgnut od srca, jer mu je nepravedno ukinut status autonomije na kraju Drugog svjetskog rata!

     Sandžak je otrgnut od srca, jer je tokom vladavine komunista pod represijom Rankovića iseljeno na desetine hiljada naših sunarodnika!

     Sandžak je otrgnut od srca agresijom na Bosnu i Hercegovinu i represijama Miloševićeva režima, gdje je nastavljeno iseljavanje našeg naroda!

     Sandžak je otrgnut od srca ukinućem Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka i nametanjem statusa nacionalne manjine našem narodu!

     Sandžak je otrgnut od srca pokušajem uništavanja i okupiranja onog posljednjeg i najsvetijeg što nam je ostalo: Islamske zajednice Sandžaka!

     Ali bez obzira na sve, Sandžak ostaje trajno u našim srcima, i mi to najbolje večeras, ovim okupljanjem, pokazujemo i poručujemo svima koji misle da su nam Sandžak otrgli:

Ne niste uspjeli i nikada uspjeti nećete!"

Predjsednik Edin Salkovic sa Upravnim Odborom ZSD

Predsjednik Edin Salković sa Upravnim odborom ZSD 

     Ovim riječima su na najbolji način proključale emocije svih prisutnih, koji su svojom pažnjom, tekbirima, aplauzima dali podršku muftiji sandžačkom Muameru ef. Zukorliću u nastojanju da se očuva dostojanstvo i dignitet IZ u Sandžaku, a da se ne odvaja od Rijaseta IZ-e u Sarajevu, što su i ostali govornici na ovoj Manifestaciji istakli: Mustafa ef. Hadžić imam u Kelnu, Harun ef. Hodžić glavni imam IZ-e Bošnjaka u Francuskoj, dr. Mevlud ef. Dudić dekan Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru, Aida Ćorović predsjednica NVO Urban IN iz Novog Pazara, muftija IZ-e Njemačke Mustafa ef. Klanco. 

Imam u Kelnu Mustafa Hadzic

Imam u Parizu Harun ef Hodzic

Muftija Mustafa ef. Klanco

Obraćanje Mustafe ef. Hadžića imam u Kelnu, Haruna ef. Hodžića glavnog imama IZ-e Bošnjaka u Francuskoj i muftije IZB u Njemačkoj Mustafe ef. Klance 

Poruka reisu-l-uleme

     Veliku pozornost prisutnih izazvala je i poruka reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića, koji je kazao:

     "Dobio sam poziv da budem danas sa vam u Kelnu, u vašem nastojanju da pomognete Sandžaku. Volio bih da sam u mogućnosti da vam ispunim želju, ali zbog unaprijed preuzetih obaveza nisam u mogućnosti. Zato vam šaljem ovo pismo sa porukom da je IZ- u Bosni i Hercegovini i ja osobno svim srcem sa Sandžakom u njegovom nastojanju da sačuva svoj ponos. Sandžačka dijaspora ima značajnu ulogu u očuvanju i razvijanju IZ-e u Srbiji. Mi smo jedan narod i zato je naše pravo i obaveza da jedan drugog pomažemo. Mi dugo pamtimo, dovoljno smo odrasli i dovoljno smo dorasli izazovima vremena da znamo sami definirati svoj vjerski i nacionalni identitet. Zato nam ne treba savjet, posebno od onih koji već decenijame ne poštuju naše pravo na život, vjeru, slobodu, imetak i čast.

     Drage Sandzaklije, pouzdajte se u Allaha i u svoje jedinstvo, jer Allah pomaže narod koji se drži Njegovog užeta. Uvjeren sam da će sandžački muftija Muamer Zukorlić uložiti sve što je u njegovoj moći da budete jedinstveni u zahtjevu da je Novi Pazar adresa za IZ-u u Srbiji. Nadam se da je i Beograd shvatio da je vrijemo Sejda Bajramovića zauvijek prošlo.

     Želeći vam uspjeh, učim dovu Allahu Uzvišenom da nas sačuva od nasilja nasilnika i od dvoličnosti licmjera. Bože, ujedini nas u vjeri i ljubavi." 

Obraćanje muftije sandžačkog

Glavni Muftija Muamer ef Zukorlic 

     I na kraju svojim govorom muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić je doprinio da emocije proključaju, u više navrata je prekidan aplauzima, a po završetku svoga govora svi prisutni su ustali na noge i, dugim aplauzom, svima koji ruše IZ-u i njeno jedinstvo, onim u Beogradu i onim u Novom Pazaru i onim jadama od imama koji su se stavili na onu stranu, poručili su da su protiv i da to nikada neće dozvoliti po bilo koju cijenu. 

 Udruženja sandžačkih studenata u dijaspori

     Također je značajno istaknuti da je isti dan u Kelnu održana i Osnivačka skupština Udruženja sandžačkih studenata u dijaspori.

     U prisustvu više desetina studenata izabrano je i prvo rukovodstvo na čije čelo je izabrana Paša Muratović.

Rukovodstvo Udruzenja Studenta u dijaspor

Rukovodstvo Udruženja studenata u dijaspori 

Delegacija IZ Francuske sa Muftijom

Delegacija IZB u Francuskoj sa muftijom Zikorlićem 

Harun Hodžić