A+ A A-

VERBALNI NAPADI NA SLUŽBENIKE ISLAMSKE ZAJEDNICE U SANDŽAKU

logo_IZ_Sandzaka_big     U tri odvojena incidenta, 20. i 21. novembra, službenicima Islamske zajednice u Sandžaku upućene su verbalne prijetnje, psovke i uvrede. Akteri ovih provokacija predvođeni su Seadom Dolićaninom Cigom, a pripadnici su obezbjeđenja Sulejmana Ugljanina i Ibrahima Fakovića Krnja.

     Tim povodom Mešihat Islamske zajednice u Srbiji uputio je pismo Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije. U pismu adresiranom direktoru policije g. Miloradu Veljoviću se kaže:  

     - Poznato Vam je da je u petak 16.11.2007. god. grupa aktivista Sulejmana Ugljanina nasrnula na kapiju Altun alem džamije u Novom Pazaru sa ciljem nasilnog ulaska u džamijski prostor koji se već duže vrijeme renovira.

     Tom prilikom  iz vatrenog oružja ranjen je jedan uposlenik Islamske zajednice, a tupim predmetom takođe su povrijeđeni dvojica radnika policije kao i dvojica prisutnih vjernika.

     U ovom događaju, kao i svim prethodnim provokacijama udarnu pesnicu predstavlja kriminalna grupa na čelu sa Dolićanin Seadom -- Cigom, inače angažovanim od strane Sulejmana Ugljanina i Ibrahima Fakovića zvanog Krnjo za izazivanje terora nad neistomišljenicima u Novom Pazaru.

     Aktivnosti ove kriminalne grupe nastavljene su i 21. 11. 2007. god., gdje je pomenuti Dolićanin verbalno maltretirao glavnog i odgovornog urednika Glasa islama Semira Rebronju u prisustvu njegovog pomoćnika Fahrudina Smailovića.

     Tom prilikom, uz najbrutalnije psovke, Dolićanin je izjavio da će se lično obračunati sa glavnim muftijom Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlićem, predsjednikom Sabora Islamske zajednice u Srbiji Hajrom ef. Tutićem i svima koji ih podržavaju.

     Istog dana ova kriminalna grupa nasrnula je na vozača zamjenika glavnog muftije Avdović Kemala, verbalno ga maltretirala uz brojne prijetnje na račun čelnika Islamske zajednice. Sve prijetnje su bile propraćene tvrdnjom da ni policija ne može zaštititi one sa kojima će se oni obračunati.

     Zahvaljujući ovakvima Novi Pazar i šire okruženje su pod jakim terorom već više od mjesec i po dana jer se u ovakvim okolnostima svi oni koji ne pripadaju ovom kriminalnom klanu ne mogu osjećati bezbjedno.

     Ovu situaciju opterećuje činjenica da pojedini policajci sarađuju sa ovom kriminalnom grupom, štiteći ih od Zakona i omogućavajući im da nastave sa ovakvim aktivnostima. Među takvim posebno se ističe policijski oficir kapetan Arifović Rizvan, koji neskriveno iznosi negativne stavove protiv Islamske zajednice i njenih čelnika pravdajući sve ono što čine ovi kriminalci.

     U skladu sa našim dogovorom na sastanku u Vašem ministarstvu polovinom oktobra ove godine, od Vas očekujemo da hitno preduzmete potrebne mjere kako bi se uspostavila bezbjednost za predstavnike Islamske zajednice i sve građane Novog Pazara.

 S poštovanjem.

Potpredsjednik Mešihata, Rešad ef. Plojović