A+ A A-

NAJVEĆI BROJ HADŽIJA U POVIJESTI BOSNE I HERCEGOVINE

hadz     Odlazak na hadž 2007. godine ostat će zabilježen kao najmasovniji i najveći odlazak muslimana iz Bosne i Hercegovine da obave petu islamsku dužnost u dosadašnjoj organizaciji hadža.

     Prema podacima Ureda za hadž Rijaseta Islamske zajednice ove godine iz Bosne i Hercegovine, ako Bog da, na hadž će otputovati 1.900 osoba, što je rekordni odlazak u novijoj povijesti naše zemlje. Prošle godine iz Bosne i Hercegovine je na hadž putovalo 1250 hadžija.

     Iz Ureda za hadž Rijaseta Islamske zajednce potvrđuju da su izvršene sve neophodne pripreme, da je sve spremno za polazak hadžija i da im veći odziv kandidata, premda je bio iznenađenje, nije napravio znatnije poteškoće u organizacijskom smislu, mada se trebalo prilagoditi prijavljenom broju i izvršiti dodatne pripreme i rezervacije.

Polazak autobusa 28. novembra

     Kao i prethodnih godina, hodočasnici će putovati autobusima i avionima. Polazak autobusa je planiran 28. novembra iz Sarajeva, u 8 sati ispred džamije "Kralj Fahd", dok će drugi konvoj autobusa krenuti iz Tuzle, istog dana u 12 sati i 30 miniuta ispred džamije "Princa Abdulaziza", kaže Ibrahim ef. Hadžić glavni vodič hadžija koji putuju kopnom.

     Ibrahim ef. ističe da su, po prvi put prije polaska na putovanje, izvađene sve vize, što do sada nije bio slučaj sa vizom za prolazak kroz Siriju, koja je dobijana u Istanbulu.

     Hadžije će biti raspoređene u 16 autobusa, a prevest će ih konzorcij bh. prijevoznika "Centrotrans" iz Sarajeva, "Autoprevoz" iz Mostara i "Transturist" iz Tuzle. Na čelu konzorcija je "Centrotrans", koji je, prema riječima Ibrahim ef. Hadžića, prethodnih godina iskazao visok stupanja profesionalnosti i ispunio je sva očekivanja vezano za kopneni prijevoz hadžija. Planirano je da hadžije za devet dana stignu u Medinu, a povratak u BiH nakon obavljenog hadža planiran je za 31. decembar.

     Kopnom u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice na hadž putuje 800 osoba, dok će njih 150 putovat u organizaciji "Biss Toursa" i 50 u organizaciji agencije "Merkez", uz saglasnost IZ-e, dakle ukupno 1000 osoba putuje kopnom na hadž.

Avionom putuje 900 osoba

     Hodočasnici koji u Saudijsku Arabiju putuju avionima, njih 900, krenut će iz Sarajeva prva grupa 6. decembra u sljedećim terminima: 7 sati 30 minuta, 9 sati i 5 minuta i 18 sati i 30 minuta.

     Druga grupa krenut će 7. decembra u 9 sati i 30 minuta, 10 sati i 5 minuta i u 11 sati i 30 minuta.

     Nezim ef. Halilović koordinator za avionski prijevoz hadžija naglašava da je Rijaset Islamske zajednice ove godine angažirao tunisku komapniju "Nouvel Air", koja ima svoje avione i već sada je izvršena rezervacija termina za slijetanje u dolasku i polijetanje u povratku, tako da se ne očekuju problemi oko avionskog prijevoza hadžija, kao što je to bilo ranijih godina.
     Povratak hadžija avionima je planiran 24. 25. i 26. decembra.

     Nezim ef. Halilović naglašavajući nastojanje Rijaseta da se otklone problemi koji su pratili zračni prijevoz hadžija, kaže da je u slučaju nemogućnosti Aredroma Sarajevo da primi avione, zbog magle ili nekih drugih problema, kao alternativno rješenje postignut dogovor sa mostarskim aerodromom i u tom slučaju će avioni polijetati s aerodroma u Mostaru.

Okupljanje u džamiji "Kralj Fahd"

     Svi putnici na hadž, izuzev sa područja Muftijstva sarajevskog i vojnog, bit će organizirano prevezeni iz sjedišta muftijstva do džamije "Kralj Fahd" u Sarajevu i od džamije do areodroma. Okupljanje u džamiji je 4 sata prije polaska aviona. U džamiji "Kralj Fahd" će se pred polazak svake grupe proučiti dova.

     Svi putnici na hadž su prisustvovali edukativnim i pripremnim sastancima koji su bili organizirani, obezbjeđen im je kofer, torba, priručna torba, podijeljen okovratni novčanik i prsluci, a u Saudijskoj Arabiji ženama će biti podijeljene mahrame i muškarcima ihrami.

     Također svim našim hadžijama će biti na usluzi i ljekarska služba i stručni vodiči.   

     Glavni vodič putovanja na hadž iz Bosne i Hercegovine je muftija travnički Nusret ef. Abdibegović, a ispred Rijaseta Islamske zajednice bit će zamjenik reis-l-uleme hafiz Ismet ef. Spahić.