A+ A A-

HUTBA NA JEZIKU GLUHONIJEMIH

Hutba-na-jeziku-gluhih     Kako prenosi IOL u Kairu je odnedavno u svim većim džamijama obijezbijeđen prevodilac za gluhonijeme koji svakog petka prevodi hutbe. Procjenjuje se da u Egiptu ima između dva do četiri miliona gluhonijemih osoba, prenosi AFP.
     Alaa ad - Din al-Sayed, 34 godišnji nastavnik, je inicirao niz aktivnosti preko Udruženja NGO"Krik". Njega je inspirirala njegova gluhonijema sestra. Svojim radom želi da potakne i druge da razmišljaju o problemima glugonijemih u cilju njihovog rješavanja.
     Udruženje NGO ima za cilj da razvija svoju djelatnost kako bi olakšalo gluhonijemima da učestvuju u svim životnim procesima sa istim šansama koje imaju i oni koji to nisu. Udruženje ima ambicije da razvija svoje aktivnosti. Jedan od projekata koji su na redu je i obezbijediti prevodioce za hadž.
     "Kada sam išao na hadž imao sam stanovitih problema, prije svega zbog toga što nisam naišao ni na koga ko zna moj jezik, jezik gluhih. Niko mi nije mogao, i pored velike želje mnogih, zaista pomoći da potpuno obavim ibadete koji se traže na hažu", upozorio je Amr Nemr. Mi samo želimo da nas se tretira kao i druge, da nas ne diskriminiraju. Nadam se da ćemo imati svoju džamiju i svoj tv kanal."

(www.preporod.com)