A+ A A-

KA EVROPSKOJ I MEĐUNARODNOJ AFIRAMCIJI FAKULTETA ISLAMSKIH NAUKA I ISLAMSKE ZAJEDNICE

fin (Custom)     Na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu jučer je završio sa radom okrugli sto "Islam u BiH i Njemačkoj: Razmjena iskustava i mogućnosti saradnje u oblasti obrazovanja imama", koji je ocijenjen značajnim korakom ka evropskoj i međunarodnoj afirmaciji Fakulteta islamskih nauka i Islamske zajednice.

     Okrugli sto je održan u organizaciji njemačke Fondacija Friedrich Ebert, u saradnji s Fakultetom islamskih nauka u Sarajevu i Uredom predstavnice SPD-a u njemačkom Budestagu Lale Akgun, a učešće je uzelo oko 30 predstavnika različitih njemačkih univerziteta i teoloških fakulteta i Fakulteta islamskih nauka iz Sarajeva.    

     Mr. Dževad Hodžić koordinator održavanja okruglog stola ispred FIN-a, izrazio je zadovoljstvom održavanjem ovakve jedne naučne rasprave, ocijenivši to malim, ali značajnim korakom ka evropskoj i međunarodnoj afirmaciji Fakulteta islamskih nauka i Islamske zajednice, jer se stekao dojam da mi možemo nešto ponuditi Evropi i konkretno Njemačkoj, osobito na području naše tradicije vjerskog odgoja i obrazovanja.

     Prema riječima mr. Hodžića, tokom izlaganja i diskusija ugledni gosti iz Njemačke su upoznati sa konceptom islamskih studija i profilom imama koje obrazujemo u Bosni i Hercegovini, a s druge strane, predstavnici njemačke akademske zajednice izrazili su zadovoljstvo novim spoznajama i spremnost ka uspostavi tješnje saradnje i razmjene iskustava.

     Na okruglomj stolu se moglo čuti da je Njemačka zainteresirana za integraciju muslimana i u tom kontekstu za nju su važna pitanja obrazovanja imama i njemačko društvo traga za modelima i iskustvima koja bi bila kompatibilna njemačkom kulturnom i društvenom kontekstu, ali i koji istovremeno imaju islamsku vjerodostojnost, mišljenja je mr. Dževad Hodžić.

     Na okruglom stolu je, između ostalog, raspravljano o državi i religiji - bosansko i njamačko iskustvo o čemu su izlaganja podnijeli dr. Fikret Karčić i Helmut Vizman, o islamu i moderni i izazovima savremenosti o čemu su govorili dr. Enes Karić i Matijas Rohe iz Ninberga, potom o međureligijskom dijalogu i suživotu u BiH i Njemačkoj govorili su mr. Ahmet Alibašić i Hans Jorg Schmidt iz Stutgarta, dr. Ismet Bušatlić i mr. Mustafa Hasani iznijeli okvire za njemačko-bosansku saradnju u obrazovanju imama i obrazovnom sistemu imama u BiH, dok je dr. Mile Babić govorio o međureligijskom aspektu obrazovanja, obrazovanje imama u Njemačkoj bila je tema Lamije Kaddor, a muftija Mustafa Klanco je iznio svoja iskustva u radu džemata Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.