A+ A A-

PROGLAS KONGRESA BOŠNJAKA SJEVERNE AMERIKE

Bosna_ljiljaniPolazeći od toga:
-da su u svojoj povijesti Bošnjaci bili tragični protagonisti;
-da su danas na povijesnoj vjetrometini, prepušteni uglavnom samima sebi;
- da budućnost Bošnjaka u mnogome ovisi i o stepenu njihove samosvijesti.

Imajući u vidu
- da Bošnjaci nisu još raščistili sa nacionalnim identitetom, posebno u dijelu državotvorne i teritorijalne svijesti;
- da su agresija i genocid potvrdili teze da su Bošnjaci okruženi svojim komšijama Srbima i Hrvatima kod kojih je, manje-više, mržnja posljedica odgoja i anticivilizacijskih predrasuda i od kojih politika, temeljena na takvim premisama, lahko može napraviti prirodne neprijatelje Bošnjaka. Ako je to uradila juče, to može uraditi i sutra;
- da zaraza mržnje treba mimoići Bošnjake, jer ona na kraju ubija onog ko je u sebi nosi;
- da su Bošnjaci odbranili svoju supstancu od sila koje su bile zinule da ih progutaju, a ipak ih nisu progutale zahvaljujuci njihovoj vitalnoj, moralnoj, duhovnoj, političkoj i nacionalnoj snazi, ali, na žalost, nije im pruzena prilika da oslobode cijelu Bosnu i Hercegovinu;
- da se narodu nad kojim je izvršen najstrašniji zločin nakon Drugog svjetskog rata kopa po utrobi i pripisuju veze s terorizmom i globalnim džihadom, pa se dolazi u situaciju da se optužuje za zločine, a brojni, stvarni zlocinci, ostaju nekaznjeni;
- da su nacionalnu definiciju Bošnjaka do sada pravili njihovi progonitelji, koji su ih često ubijali. Da Bošnjaci koji se sve više otuđuju od bošnjačke tradicije, prihvataju tu tuđu nacionalnu definiciju.
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, krovna organizacija koja zastupa interese većine od 350.000 američkih i kanadskih Bošnjaka putem:

Proglasa

Traži jedinstveno djelovanje bošnjačkih političkih, kulturnih, naučnih i vjerskih lidera u matici i dijaspori za ostvarivanje minimuma zajedničkih bošnjačkih interesa za:
1. Jačanje države Bosne i Hercegovine, otvorenog, slobodnog civilnog društva i integracionih procesa u evroatlanske institucije.
     KBSA podržava izradu i usvajanje novog Ustava Bosne i Hercegovine.
     KBSA podržava svaki pokušaj koji ide u pravcu objedinjavanja svih probosanskih snaga. Svaki bosanskohercegovački patriota je pozvan da da svoj doprinos prevazilaženju krize u kojoj se Bosna i Hercegovina našla.
     KBSA poručuje onima koji sve glasnije govore kako već danas mogu skupiti 300.000 potpisa od ljudi koji Republiku Srpsku ne žele vidjeti u Bosni i Hercegovini, te onima koji su potpuno otkrili svoje karte i zalažu se za najmanje tri federalne jedinice u Bosni i Hercegovini, da prave račun bez krčmara. Pošto se radi o očiglednom antidejtonskom djelovanju, Bošnjaci mogu proglasiti Dejtonski ustav ništavnim, jer ga krše oni koji su protiv države Bosne i Heercegovine.
2. Jačanje bošnjačkog nacionalnog bića putem:
- iniciranja izrade bošnjačkog nacionalnog programa;
- iniciranja formiranja Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti u sastavu Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine;
- iniciranja projekta bošnjačkog muzeja genocida;
- iniciranja osnivanja jedinstvene bošnjačke organizacije u dijaspori;
3. Opstanak Međunarodnog krivičnog tribunala u Hagu sve dok se najtraženiji ratni zločinci ne privedu i procesuiraju na sudu.
4. Rješavanje pitanja dvojnog državljanstva.
5. Izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.
6. Formiranje Ministarstva za dijasporu sa posebnim odjeljenjem za povratak.

Emir Ramić
Predsjednik UO KBSA