A+ A A-

KOMENTARI OCJENE DA VLADA SRBIJE SNOSI VELIKI DIO ODGOVORNOSTI ZA TENZIJE U NOVOM PAZARU?

napad1 (Custom)Mujo Muković, narodni poslanik i potpredsjednik Sandžačke demokratske partije
     Jedan dio Vlade Srbije, okupljen oko DSS, još prilikom uvođenja prinudne uprave u Novom Pazaru stavio se na stranu Sulejmana Ugljanina i njegove stranke. Sva ova dešavanja u Sandžaku generišu i organizuju upravo Ugljanin i ljudi iz njegove stranke. 

Vjernici koji su se navodno molili u Novom Pazaru došli su organizovano iz drugih opština kako bi izvršili pritisak na legalnu Islamsku zajednicu u Srbiji. Saopštenje iz Ministarstva vjera takođe ide u prilog razbijanju jedinstva unutar Islamske zajednice u Srbiji. Muslimanski vjernici su već dali podršku legalnim predstavnicima Islamske zajednice u Srbiji, a nadam se da će i dio Vlade uvidjeti da je na pogrešnom putu i da će onemogućiti ovakav uticaj Sulejmana Ugljanina i njegove stranke.

Esad Džudžević, funkcioner Liste za Sandžak i potpredsjednik Skupštine Srbije
     Odgovornost Vlade je u tome da mora da djeluje u funkciji prevencije ovakvih događaja. Mi smo na vrijeme upozoravali da bi se nešto slično moglo dogoditi. Država i Ministarstvo vjera bi trebalo da doprinose dijalogu i jedinstvu Islamske zajednice u Srbiji. Policija bi takođe morala da spriječava nasilje i omogući vjernicima da na miru obavljaju svoje vjerske obrede.

Mirko Đorđević, sociolog religije
     Događaji u Novom Pazaru dobili su tok koji se i očekivao - žalostan. Sve to rezultat je nerazumne politike države, posebno Ministarstva vjera. Nadležno ministarstvo i kabinet Vlade Srbije podsticali su podjelu unutar Islamske zajednice u Srbiji, koja je neutemeljena i političke je prirode. S jedne strane su strukture moći koje podržavaju Sulejmana Ugljanina, dok se na drugoj strani nalaze oni koji su uz Rasima Ljajića. Posljedica toga jeste događaj koji stvara tenziju i nestabilnost ne samo u Sandžaku, već u čitavoj državi, što nikome nije u interesu. Najlogičnije i "najblaže" rješenje sada je ostavka ministra vjera. Tako bi se napravio prostor za dijalog dvije struje u okviru Islamske zajednice koji bi morao da bude u skladu s njihovom tradicijom.

Ninoslav Krstić, predsjednik Fonda za bezbjednost i demokratiju
    
Mislim da je odgovornost države velika, najviše zbog toga što se otvoreno miješa u vjerska pitanja, na način koji je i zakonski nedozvoljen. Kada je pokušala da Islamsku vjersku zajednicu veže za Beograd, država je načinila prvi negativan korak u podjelama koje su nastale unutar Islamske zajednice. U Sandžaku imamo dvije političke struje, što država vješto koristi, a rezultat su događaji slični ovom u Novom Pazaru. 

Ljajić: Ugljanin odgovoran za incident ispred džamije

     Predsjednik Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić optužio je juče lidera Stranke demokratske akcije Sulejmana Ugljanina da je odgovoran za incident ispred Altum-alem džamije u Novom Pazaru, koji se dogodio u petak, kada su se sukobile pristalice reisa Adema Zilkića i sandžačkog muftije Muamera Zukorlića, a u kojem su povrijeđene četiri osobe.
     - Ugljaninu odgovara da tenzije u Sandžaku rastu, jer samo na taj način može da opstaje u političkom životu - ocijenio je Ljajić.
     - Već tri dana od incidenta niko neće da kaže da su pristalice Sulejmana Ugljanina došle iz Sjenice i Tutina i da su pucale na vjernike u džamiji. Prva stvar je da se saopšti puna istina i da se počinioci otkriju i kazne - dodao je Ljajić.

Uhapšen osumnjičeni za kamenovanje policajca

     Policija u Novom Pazaru uhapsila je jednog osumnjičenog da je tokom tuče ispred Altun alem džamije kamenom pogodio policajca, saznaje RTS od istražnog sudije Ćamila Hubića. (Hubić je sutradan negirao da je osumnjičeni priveden, prim. red.) U tuči dvije zavađene grupacije unutar islamske zajednice kamenom je pogođen policajac Jasmin Duštinac. Inače, zdravstveno stanje povrijeđenog Ersana Biševca, koji je zadobio prostrijelnu ranu kroz vrat, stabilno je i on se nalazi van životne opasnosti.

(www.islamskazajednica.org)