A+ A A-

"ROMAN O SREBRENICI" ISNAMA TALJIĆA OBJAVLJEN NA TURSKOM JEZIKU

Taljic    Renomirana izdavačka kuća «Profil Yayincilik» iz Istanbula objavila je na turskom jeziku knjigu Isnama Taljića «Roman o Srebrenici». Roman je prevela Munire Coskun, a pod naslovom «Srebrinitsa'nin öyküsü» prvo je promoviran na poznatom Ramazanskom sajmu knjige u kompleksu Sultan-Ahmedove džamije u glavnom gradu Turske. Uslijedili su prikazi u dnevnim novinama i časopisima «Yeni Şafak», «Zamani», «Anlayis», «Milli gazete», «Gercek Hayat», «Türkiyw Gazatesi», «Adiamam Haber», «Dergi Sergebi», «Sema verdergisi», «Dunya Bülteni Haberi»... Knjiga je predstavljena i na više od trideset web-sajtova. Duži osvrt objavila je i televizija «Haber 10», a vrlo gledana televizijska stanica «Kanal 7» emitirala je intervju s ovim bh. književnikom.
     S obzirom na kratak rok od objavljivanja i ogromnu produkciju knjiga u Turskoj, radi se o nesvakidašnjem publicitetu. Tako ugledni sedmičnik «Aktüel», u dužem komentaru pod naslovom «Riječ rata», uporedo piše o filmu Jasmile Žbanić «Grabavica» i Taljićevom romanu o dugoj prošlosti Srebrenice kao kulturnim događajima koji stižu iz Bosne i Hercegovine i pobuđuju veliku pažnju turske javnosti.
     Izdavač iz Istanbula već je najavio štampanje drugog izdanja, a priprema i prevođenje Taljićevog novog romana «Tajna knjiga Endelusa», koji je ove godine nagrađen književnom nagradom «Hasan Kaimija» u Zvorniku.
     Uz dosadašnjih pet izdanja u Bosni i Hercegovini, dva izdanja na engleskom (Kuala Lumpur i Kairo), te na slovenskom jeziku u Ljubljani, prijevod na turski predstavlja ukupno deveto izdanje «Romana o Srebrenici» Isnama Taljića.

(www.bosnjaci.net)