A+ A A-

OBAVEZNOST PRIDRŽAVANJA FETVE RIJASETA ISLAMSKE ZAJEDNICE U VEZI KURBANA

kurbani     Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini podsjeća muslimana na obaveznost pridržavanja fetve koju je donijelo Vijeće za fetve vezano za organizaciju, uplatu i klanje kurbana.

     Rijaset Islamske zajednice, ukazujući na diskusiju o propisima vezanim za kurban i praksu žrtvovanja kurbana, vođenoj na Drugoj redovnoj sjednici Vijeća za fetve, koja je održana 22. džumade-1-ula 1426. h.g., odnosno 29. juna 2005., i zaključke  koje je formulirala komisija Vijeća u Sarajevu, 21. džumade-1-uhra 1426. h.g. / 27. 07. 2005. god., poziva sve vjernike i imame u domovini i bošnjačkoj dijaspori da se pridržavaju stavova iz ove fetve.

     Rijaset Islamske zajednice, kao i prošlih godina, organizira akciju uplate kurbana u bošnjačkoj dijaspori i s tim u vezi je upućen poziv i date su smjernice o načinu sprovođenja akcije uplate kurbana za 2007. godinu.

     Radi cjelovitijeg uvida u ovu problematiku donosimo integralni tekst dopisa Riajseta Islamske zajednice džamatima u bošnjačkoj dijaspori, a potom tekst spomenute fetve.

 

Islamska zajednice u Bosni i Hercegovini

Rijaset

Broj: 01-SM-4240/07.

Datum: 28. ševval 1428. h.g.

             08. novembar 2007. godine

 

Džematima Bošnjaka u dijaspori

Predmet: Akcija kurbani u 2007. godini

 

     Rijaset Islamske zajednice i ove godine, kao i predhodnih godina, vodi organiziranu akciju za uplatu kurbana u humanitarne svrhe u bošnjačkoj dijaspori. Ova akcija je već postala jedna veoma lijepa i korisna tradicija kroz koju se izražava islamska solidarnost Bošnjaka u zemlji i bošnjačkoj dijaspori. Tako je u minuloj akciji kurbana, o čemu smo vas obavijestili odmah po završetku ove akcije, iz bošnjačke dijaspore uplaćeno ukupno 1.765 kurbana od kojih je meso u količini od 54.535 kg. podijeljeno u humanitarne svrhe: povratnicima na svoja ognjišta, izbjeglim i raseljenim licima, licima u kolektivnim smještajima, socijalnim ustanovama, bolnicama, studentskim domovima, medresama i drugim pojedincima i ustanovama u Bosni i Hercegovini potrebnim pomoći.

     Izražavajući svoju zahvalnost svim muslimanima izvan Bosne i Hercegovine koji su svoje kurbane uplaćivali u humanitarne svrhe u okviru ove akcije, Rijaset i ove godine toplo preporućuje Bošnjacima koji nisu u mogućnosti zaklati svoje kurbane u bošnjačkoj dijaspori, da učestvuju u ovoj akciji uplatom iznosa za svoj kurban. Akcija će na području džemata Islamske zajednice Bošnjaka u dijaspori biti vođena prema ustaljenoj praksi, a cijena po jednom kurbanu iznosit će 150,00 EURA.

     Naša je želja da u ovogodišnjoj akciji sve kurbane nabavimo na domaćem tržištu kako bi u  Bosni i Hercegovini ostala i sredstva i kurbansko meso.

     Molimo vas da na području džemata Islamske zajednice Bošnjaka u dijaspori i ovu akciju provedete najkasnije do 10. decembra 2007. godine, kako bi Komisija Rijaseta mogla blagovremeno nabaviti potreban broj kvalitetnih i zdravih kurbana i organizirati njihovo klanje i raspodjelu mesa u Bosni i Hercegovini, u skladu sa šeriatskim propisima. 

     Molimo Uzvišenog Allaha, dželle šanuhu, da nam pruži svoju pomoć u svakoj vrsti posla za dobrobit islama i muslimana, te da nam i ovu akciju upiše u naša dobra i korisna djela, a naše kurbane primi kao našu iskrenu spremnost na pomoć i žrtvu u ime Allaha, dželle šanuhu.

Es-selamu alejkum!

Generalni sekretar

Muhamed Salkić  

 

ISLAMSKA ZAJEDNICA U BOSNI I HERCEGOVINI

RIJASET ISLAMSKE ZAJEDNICE

VIJEĆE ZA FETVE / FETVE-I MEDŽLIS

Broj: 47/05.

ZAKLJČCI S DRUGE REDOVNE SJEDNICE VIJEĆA ZA FETVE

koji se odnose na propise o kurbanu s posebnim osvrtom na praktikovanje obreda žrtvovanja kurbana u Bosni i Hercegovini

     Nakon prezentiranja tri referata na temu obreda žrtvovanja kurbana i iscrpne diskusije na Drugoj redovnoj sjednici Vijeća, koja je održana 22. džumade-1-ula 1426. h.g., odnosno 29. juna 2005., članovi Vijeća saglasili su se da se formira komisija koja će formulisati zaključke o naznačenoj temi u sastavu: dr. Enes Ljevaković, fetva-i emin, Hasan ef. Makić, član Vijeća i Ismail ef. Smajlović, član Vijeća.

     Komisija je, vodeći računa o zaključcima prezentiranih radova i stavovima članova Vijeća iznesenim tokom rasprave o ovoj temi donijela sljedeće zaključke:

     1. Žrtvovanje kurbana jeste prije svega vjerski obred kojim se potvrđuje predanost Uzvišenom Stvoritelju i pripadnost zajednici muslimana. Potvrđujući važnost socijalne i humanitarne dimenzije kurbana, smatramo da je ipak njegova ibadetska dimenzija primarna;

     2. Još od vremena Poslanika, a.s., praksa je da se obred žrtvovanja kurbana obavlja u okviru porodice, čime se postiže njegovo vjersko i odgojno djelovanje na sve njene članove, uključujući i komšiluk, te stoga članovi Vijeća naglašavaju važnost izvršavanja ovog ibadeta u porodičnom ambijentu;

     3. U urbanim sredinama u kojima ne postoje adekvatni uvjeti za individualno obavljanje ovog ibadeta opravdano je i poželjno organiziranje klanja kurbana u okviru Islamske zajednice. Kao i u drugim ibadetskim pitanjima i džematskim interesima, muslimani i o ovom pitanju trebaju postupati po uputama vrhovnog muftije, koji svoju fetvu donosi nakon iscrpnih istraživanja, diskusija i mišljenja Vijeća za fetve;

     4. U organizaciji klanja kurbana u Australiji (ili nekoj drugoj stranoj zemlji) od MDD "Merhameta" BiH, ili nekih drugih humanitarnih organizacija, zanemaren je ibadetski smisao kurbana, čime je on pretvoren u čisto humanitarnu akciju uvoza jeftinog mesa i njegove podjele ugroženim kategorijama stanovništva.

     Vijeće za fetve smatra da takva praksa nije šerijatski opravdana, te da je treba obustaviti.

     Vijeće za fetve Rijaseta Islamske zajednice poziva sve obaveznike da izvrše ovu islamsku dužnost individualno ili organizirano u okviru Islamske zajednice;

     5. Prezentirane radove o kurbanu kao i zaključke o ovom pitanju objaviti u "Glasniku". Rijaseta Islamske zajednice.

     Komisija:

     1. Dr. Enes Ljevaković

     2. Hasan ef. Makić

     3. Ismail ef. Smajlović

     Sarajevo, 21. džumade-1-uhra 1426. h.g. / 27. 07. 2005. god.