A+ A A-

IZVODI IZ DISKUSIJA SA SJEDNICE SABORA

IMG_0780 (Custom)     Sabor Islamske zajednice u BiH u prisustvu reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića, zamjenika reisu-l-uleme hafiza Ismeta ef. Spahića i muftija, održao je 17. novembra u Sarajevu Četvrtu redovnu sjednicu.

     O najznačajnijim zaključcima sa ove sjednice MINA je izvijestila javnost, a ovom prilikom donosimo sažetke pojedinih diskusija i problematike koja je dominirala sjednicom.

Slika Muhammeda a.s. u udžbeniku historije

     Elvir Hodžić glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Bratuncu informirao je sabornike o aktivnostima i teškoćama sa kojima se suočavaju imami na području Medžlisa i općenito u Podrinju, problemima u kojima žive povratnici u kontekstu pogoršane političke situacije posljednjih mjeseci.

     On je upitao kada će Sabor raspravljati o opstanku džemata u RS, te je naglasio  skandaloznu činjenicu da se u udžbeniku historije za 7. razred osnovne škole nalazi fotografija Muhammeda a.s., a da je tekst o islamu neprimjerenog sasdržaja. Ovakav nastavni sadržaj traži da se uključe nadležne službe Rijaseta i da Islamska zajednica reaguje.

Mejjit u pidžami

     Pojedini sabornici su ponovo zatražili da se uredi problematika upravljanja mezarjima, reguliraju uslovi ukopa, odnosno preciziranja pitanja kada se neko može smatrati da je primio islam i stječe prava, uključujuči i ukop u muslimanska mezarja.

     Husein Hodžić iz Trebinja je zatražio da se izvrši certificiranje pogrebne djelatnosti, u smislu da društva koja se bave ovom aktivnosšću moraju imati valjan certifikat i ukazao na primjere zloupotrebe i ne poštivanje islamskih propisa prilikom opremanja mejjita od strane nekih pogrebnih društava, pa čak i slučajeve da se doveze mejjit iz inostranstva, za kojeg se kaže da je izvršeno gasuljenje i da je opremljen u skladu sa islamskim propisima, a onda se ustanovi da je mejjit u pidžami, kao što je to bilo u Trebinju, kada je slučajnom provjerom to otkriveno.

      Senaid Kobilica glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj predložio je da se napravi lista prioritetnih zadataka i aktivnosti koji bi se shodno svome značaju realizirali, sabornica Meliha Filipović je ukazala  na problem uzurpacije vakufske imovine u Banja Luci, posebno najnoviji primjer proširenja hotela Palas na račun vajufa, dok je Bajro Džafić iz Doboja izašao sa prijedlogom formiranja saborske komisije koja bi peratila situaciju u RS i predlagala Rijasetu određene mjere.

Opširna diskusija o situaciji u Sandžaku

     Sabor Islamske zajednice je raspravljao i o situaciji u Islamskoj zajednici u Sandžaku, nakon uvodne informacije Mevluda Dudića. U nastavku diskusije većina sabornika je iznijela uvjerenje da su problemi u Sandžaku plod smišljenog scenarija srbijanskih političkih i bezbjedonosnih struktura i da je ovo brutalni direktni atak na samo biće Islamske zajednice i muslimane u Srbiji.

     Istaknuto je da je 19 imama povuklo svoje potpise sa peticije date Ademu Zilkiću, da srpska vlast hoće da ima svoju Islamsku zajednicu, ali i da je rukovodstvo Islamske zajednice u Sandžaku na čelu sa muftijom Zukorlićem spremno na sve kompromise unutar Islamske zajednice, ali odbija sve vrste pritisaka izvana i nije spremno praviti marionetsku srpsku Islamsku zajednicu.

     Također bilo je mišljenja pojedinih sabornika da je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini reagirala inertno, da je trebalo odmah sazvati vanrednu sjednicu Sabora i iscrpno sagledati dramatično stanje u kojem se nalaze muslimani u Sandžaku i Mešihat Islamske zajednice na čelu sa Muamerom ef. Zukorlićem.

     Jedno od mišljenja koje je dominiralo u raspravi jeste da je u Srbiji na ispitu sloboda Islamske zajednice, da je srpska politika u cilju potčinjavanja Islamske zajednice sagovornike našla u porodici Jusufspahić, ali pošto oni nisu mogli djelovati u Sandžaku za tu namjenu je izabran Adem Zilkić koji ima zadatak da srbijanski projekat sprovede u Sandžaku.

     Prema uvjerenju sabornika Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini treba insistirati na istim kriterijima na kojima su uređeni odnosi sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Bosni i Hercegovini i ako je Beograd prihvatio standard u reguliranju odnosa Srpske pravoslavne crkve u Bosni i Hercegovini, onda treba taj isti standard i princip da primjeni i u Srbiji.

      Edhem Bičakčić je kazao da Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini podržava Mešihat u Sandžaku, jer je to konstitutivni dio Islamske zajednice, dok je Hasan Čengić kazao da je trenutna situacija u Sandžaku bolno i ozbiljno pitanje kojim se treba pozabaviti Sabor jer je sadašnja situacija proizvod srpske politike, ali se u sklopu ove problematike treba razmotriti odnos normativnih akata dvaju zajednica, odnos Albanaca i Bošnjaka, odnos Bošnjaka i ostalih muslimana, odnos Mešihata i vlasti u Beogradu i da je potrebno zadužiti saborske komisije koje će razmotriti svu kompleksnost ovog problema i predložiti mjere.

     Sabornik Džemaludin Latić je predložio da delegacija Sabora ode u Novi Pazar, a zatim u Beograd i na licu mjesta stekne uvid u postojeću problematiku.

Privremena suspenzija

     Na prijedlog članova Sabora iz Sandžaka donesena je odluka o privremenoj suspenziji Nadira Dacića, sabornika iz Sandžaka zbog njegovog stavljanja na stranu "neke druge Islamske zajednice", a ne one za koju je izabran da je predstavlja. Zaključeno je da se uputi poziv imenovanom saborniku na razgovor, a nakon toga će se poduzeti dalje mjere shodno proceduri.