A+ A A-

IKRAR DOVA ZA HADŽIJE SA PODRUČJA MIZ-a BOS. GRADIŠKA

     U Bosanskoj Gradišci se njeguje tradicija svečanog ispraćaja na hadždž. Sa područja Bos. Gradiške bilo je gotovo uvijek hadžija, nekada manje, a nekada više.

     U subotu 17. novembra 2007. godine u prepunoj džamiji u džematu Dubrave, iza akšam namaza uz učenje Kur'ana, tekbira, salavata proučena je IKRAR DOVA, a zatim je uslijedilo čestitanje hadžijama, i želje da im hadždž bude kabul a putovanje hairli.   Prigodne vazove za ovu priliku održali prof. Edhem ef. Čamdžić, muftija banjalučki, Ćašif ef. Šišman, imam iz Prnjavora, Ermin ef. Vučkić, glavni imam iz Ključa, a prisutnima se obratio i Muhamed ef. Salkić, generalni sekretar Rijaseta IZ-e u BiH.

ikrara-dova (Small)

Sa područja Muftijstva banjalučkog 35 hadžija i hadžinica

     Muftija Edhem ef. Čamdžić je u svom vrlo emotivnom obraćanju, kroz plač, predočio vrijednost haždždža, njegovo obavljanje samo radi Allahove nagrade i praštanja grijeha. Podsjetio je sve prisutne na vremena,  kada je došao na dužnost muftije u Banja Luku, vrlo je mali broj bilo džematlija, povratnika, džamija, imama kao i hadžija. Danas, hvala Allahu dž.š. broj se intezivno povećava kako povratnika tako i  džamija, imama pa i hadžija. Ove godine sa područja banjalučkog muftiluka na sveti put, ako Bog da, kreće 35 hadžija i hadžinica.

     Upečatljivo i dirljivo je bilo izlaganje Muhamed ef. Salkića, generalnog sekretara Rijaseta. On je u svom izlaganju  hadžijama dao niz korisnih savjeta i uputa. Njegovo izlaganje je sadržavalo podatke o hadždžu kroz Kur'an i Sunnet, što je hadžijama i prisutnim bilo zanimljivo.

Jako simpatična i ohrabrujuća je bila recitacija koju je kazao sedmogodišnji Belmin Čatak iz Dubrava, i koji ponešen impresijama naglas kaže: Dragi moj Zejnil ef., kada budeš kod Kabe i Poslanikovog mezara, poselami ga od nas i kaži da muslimana ima i biće u Dubravama i u našoj dragoj Bosni i Hercegovini.

     Nakon proučenog odlomka iz Kur'ana, kojeg je proučio Rasim ef. Kadrić, rukovodilac Računovodstvene službe Rijaseta, dovu za ovogodišnje hadžije sa područja našeg medžlisa i to: Zejnila ef. Latifovića, glavnog imama Medžlisa IZ B. Gradiška, Ulfeta ef. Brkića, imama u džematu Dubrave II, Ejuba Biščevića, predsjednika Merhameta u B. Gradišci i Remzu Mušić iz Čikula, proučio je banjalučki muftija.

     I na kraju svima njima zaželimo da im hadždž bude kabul i da sretno stignu do svog odredišta kao i da nam se sretno i hairli vrate ozarena lica.

H. Senad Rekić