A+ A A-

SPORAZUM O SARADNJI FAKULTETA ISLAMSKIH NAUKA S EVANGELIČKIM TEOLOŠKIM FAKULTETOM U TÜBINGENU

BusatlicTuebingen7nov07     U srijedu 7. novembra ove godine u Tübingenu je potpisan sporazum o saradnji između Fakulteta islamskih nauka (FIN) u Sarajevu i Evangeličkog teološkog fakulteta (ETF), kako se zove fakultet protestantske teologije, Univerziteta u Tübingenu. Sporazum, koji omogućuje razmjenu predavača i studenata, te učešće u istraživačkim projektima, potpisali su dekani ove dvije institucije, prof. dr. Ismet Bušatlić i prof. dr. Friedrich Schweitzer. FIN je prva islamska visokoškolska ustanova s kojom je ETF potpisao ovakav sporazum.

     O ovom događaju izvijestilo je više dnevnih listova u Njemačkoj, a jedna radijska stanica je napravila intervju s prof. Bušatlićem.

     Prof.dr. Stefan Schreiner s ETF-a, koji se naročito zalagao za potpisivanje sporazuma, istakao je dosada zanemarenu ulogu Bosne kao zemlje viševjekovnog iskustva religijskog pluralizma od velikog značaja za rješavanje pitanja mjesta islama u Evropi danas. Pri tome je podsjetio da svojim oblikom Bosna podsjeća na srce, pa tako već na simboličkoj ravni ima presudan značaj za "zdravlje" Evrope.

     Prije poptipisvanja Sporazuma prof. Ismet Bušatlić je održao predavanje za osoblje i studente ETF-a. On je dao kratak presjek historije muslimanskog visokog školstva u Bosni, a posebno nastanak i razvoj FIN-a, te naglasio značaj njegov kao institucije koja je od svoga nastanka nastojala usvojiti najbolja obrazovna iskustva i islamske i zapadne kulture u cilju razumijevanja i tumačenja islama primjereno mjestu i vremenu.

     Potpisivanju sporazuma prisustvovali su Pašo ef. Fetić, imam coordinator za područje Baden-Würtemberg, imami iz Štutgarta Ibrahim ef. Džafić i Hamza ef. Subašić, te član Mešihata IZ Bošnjaka u Njemačkoj dr. Ferid Kugić.

     Tokom posjete Njemačkoj prof. dr. Ismet Bušatlić je posjetio Konzulat BiH u Štutgartu gdje je imao susret s generalnim konzulom g. Draganom Bagarićem sa saradnicima, a potom i Katoličku akademiju koja igra važnu ulogu na polju kršćansko-muslimanskog dijaloga. Pred povratak u domovinu prof. Bušatlić je klanjao džumu i održao predavanje u našem džematu koji vodi Hamza ef. Subašić.

(www.fin.ba)