A+ A A-

PROSLAVA DANA DRŽAVNOSTI BiH U SAD

     Bosansko-američka kulturna asocijacija (BACA) a u suradnji sa "American Music Festival" i Lilncolnwood Chamber Orcestra, pod ravnanjem maestra Phil Simmons-a, u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine, 24. novembra 2007. godine u Čikagu, organizira koncert na kojem će biti premijerno izvodeno djelo "Kapija" našeg kompozitora Asima Horozića.

     Kapija je napisana nakon tragičnog događaja u Tuzli za vrijeme agresije na našu zemlju, kada su zauvijek ugašena 72 mlada života u jednom danu, u dijelu grada koji se zove "Kapija".

     Solo dionice na klarinetu će izvoditi maestro Emir Nuhanović, direktor sarajevske Filharmonije, dobitnik veoma prestižne internacionalne muzičke nagrade "Zlatna dirigentska palica".
     U programu će također biti izvođena djela američkih kompozitora, a posebno izdvajamo čuveni Barberov Adagio. Koncertu će prisustvovati mnoge poznate ličnosti iz američkog javnog života, biti će prisutan i kompletan bosanskohercegovački diplomatski kor kao i predstvanici religijskih zajednica u SAD.

     Imena svih učesnika, kao i potencijalnih sponzora ovog programa, naći će se u brošuri koju nakon koncerta redovno objavljuje American Music Festival.

     Bosansko-američka kulturna asocijacija (The Bosnian American Cultural Association of Chicago, BACA) egzistira od 1906. godine i značajna je asocijacija koja predstavlja Bošnjake u SAD.

     Vrijeme i mjesto koncerta: subota 24. novembra 2007. godine, u 6.00 sati uveče.
Lake Forest Academy , 1500 Kennedy Road, Lake Forest ,IL
     Kontakt za sve informacije, rezervacije kao i sponzorstvo:
Philip Simmons, Artistic Director, American Music Festivals, 847-920-9569 amusicfest@aol.com;
Samir Hadžalić, Bosnian American Cultural Association,773-469-5895 samstrans@hotmail.com .

Bosnian Statehood Day - November 24 (Medium)