A+ A A-

KONFERENCIJA U VARŠAVI O ISLAMU I MUSLIMANIMA U EUROPI

     Na poziv Austrijskog kulturnog foruma glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj Senaid ef. Kobilica prisustvovao je i imao izlaganje o temi "Islam u Europi" na Varšava univerzitetu u Poljskoj.

     Pored Senaida ef. konferenciji je prisustvovao i savjetnik predsjednika Islamske zajednice  u Austriji Mouddar Khuja, kao i predstavnik Islamske zajednice u Poljskoj i jedan od vodećih novinara u ovoj zemlji. Inace u Poljskoj, koja broji 40 miliona stanovnika, živi oko 38 000 muslimana, uglavnom Tatara.    

Prihvatanje i poštivanje preduvjet brze i zdrave integracije

     Konferencija je tretirala pitanja islama i muslimana u Europi generalno, sa posebnim interesom za analizu stanja i traženje odgovarajućeg pristupa rješavanju mnogih dilema vezanih za položaj islama i muslimana  u Europi, posebno Zapadnoj Europi, tj. odnos muslimana prema Europi, kao i odnos Europe prema islamu kao univerzalnoj religiji i muslimanima kao globalnim stanovnicima. Senaid ef. govoreći o ovoj vrlo širokoj tematici, osvrnuo se na nekoliko vrlo važnih opservacija i mogućih rješenja, pa je, između ostalog, rekao da pitanje islama i muslimana u Europi ne smije biti svedeno samo na imigrante i odnos jednog broja etničkih grupa prema europskom društvu. Dalje, neminovna je faza prelaska Europe iz stanja toleriranja u stanje prihvatanja i poštivanja drugog i drugačijeg, jer je to jedan od ključnih preduslova za brzu i zdravu integraciju.

kobilica[2]

     Stanje diskriminacije, rasizma i marginalizacije, a kao posljedica islamofobije koja je nažalost u porastu, nije prirodno i ne priliči narodima koji prihvataju i respektiraju drugog i drugačijeg. Zato je važno da kroz prihvatanje muslimana i njihovih vrijednosti Europa dadne do znanja muslimanima da je dalje na njima da preuzmu obavezu i odgovornost u činjenju europskog društva sigurnijim i boljim za život zajedno sa razlicitim vjerama, rasama i kulturama. Kroz to bi se zavrijedio i respekt. Dalje sve bi to otvorilo vrata za jedino pravo rješenje, a to je institucionalizacija islama u Europi, čime bi bio riješen problem predstavljanja i zastupanja muslimana i njihovih interesa pred svim relevantnih organima i institucijama. 

Obaveza medija da promoviraju pozitivne snage

     Također je Senaid ef. ukazao na opasni trend medija koji daju dosta prostora i pažnje radikalima i radikalnim grupama, što stvara utisak da su oni glasnogovornici muslimana. Zato je velika odgovornost i treba da bude obaveza medija da misle o budućnosti čovječanstva, da počnu promovirati dobro i korisno što se dešava i daju prostora zvaničnim predstavnicima i pozitivnim snagama koje rade i vode ovaj svijet u pravome smjeru.

     Na kraju je podsjetio na potencijal kojeg ima Istocna Europa, a što bi nesumnjivo pomoglo u riješavanja dilema u Zapadnoj Europi. Tako je se osvrnuo i prisutne upoznao sa životom i iskustvom muslimana u BiH, koji 600 godina bitišu i konstantno odišu prijeko potrebnim osobinama, kao što su tolerancija, prihvatanje drugog i drugačijeg, respekt i suživot. Ovdje je važno da Europa daleko više koristi svoj sopstveni resurs koji leži u BiH u procesu adaptacije i integracije onih muslimana koji su došli sa drugih kontinenata. A za to je potrebno da nam se da više prostora, pažnje i resursa. Na taj način bi islam i muslimani bili doživljavani i oni sami doživljavali Europu u cijelini na isti način, kao svoj dom.