A+ A A-

NJEMAČKA ZASTUPNICA (SPD) PREŠLA NA ISLAM

njem.poslanica     Elizabeth Müller je od 1985 godine pripadala Socijaldemokratskoj partiji. U okrugu Rhein-Sieg bila je potpredsjednica lokalnog SPD-a. Nedavno je istupila iz partije. Razlog, njen prelazak sa hrišćanstva na islam.

     „Prebacivalo mi se, jer sam preuzela drugu vjeru, gdje se prava žene gaze nogama. Optuživali su me da sam  totalno luda, posebno 2002-e kada sam prešla na islam. U jednom momentu nisam više mogla podnijeti kritike, bacila svoju partijsku knjižicu i istupila iz socijaldemokratske partije." 

     Elizabeth Müller, koja je 26 godina bila zastupnica u parlamentu grada Niederkassela, pored Bonna okrivila je svoje partijske kolege da su puni predrasuda i da ništa ne znaju o islamu. 

Predrasude i neznanje o islamu

     Elisabeth Müller: „Ljudi, koji nisu u bliskoj vezi sa islamom, trebaju se jednostavno osloboditi predrasuda. A kada neko pokuša da im objasni kakva je vjera islam, oni te ismijavaju i ne žele čak ni saslušati.»

     Elisabeth Müller prešla je na islam 2002 godine.To je bio veliki šok za njene poznanike i kolege. Odrasla je u konzervativnoj katoličkoj familiji i smatra da između islamskih i katoličkih uvjerenja vlada duboki jaz.

     Elisabeth Müller: „Dolazim iz jedne konzervativne katoličke porodice. Više se ne mogu poistovijetiti sa katoličkom crkvom. Ono što se dešava u njoj  nema više nikakve veze sa Kristom i Bogom."

      Razočarana katoličkom crkvom i načinom na koji mediji predstavljaju  islam, Elizabeth pojašnjava druge razloge koji su je naveli da pređe na islam:

      „Čitala sam Kuran i istovremeno ga upoređivala sa Biblijom. Pomislila sam, ovo je prava vjera. Kuran je posljednja Božja objava i potpuno je pogrešno da ga njemački mediji tumače na ovaj način."

      U kontrastu sa hrišćanstvom, bivša zastupnica SPD-a Elisabeth Müller, u islamu vidi direktnu vezu vjernika sa njihovim stvoriteljem.

(www.dw-world.de)