A+ A A-

VELIKE MOGUĆNOSTI ZA PRIVREDE BiH I REGIONA NA SVJETSKOM TRŽIŠTU HALAL PROIZVODA

     U Sarajevu je u srijedu, 07. 11. 2007. g., održan po prvi put u Evropi "Svjetski halal forum-Dijalog privrede", u organizaciji Agencija za certificiranje halal kvalitete Rijaseta Islamske zajednice u BiH i u suradnji sa Halal Development Corporation iz Malezije.

     Cilj ovog skupa bio je da se privrednicima, vladinim i nevladinim institucijama sa područja zapadnog Balkana predoče trendovi na svjetskom tržištu halal proizvoda. Trgovina halal proizvodima i uslugama postala je veoma značajan sudionik u ukupnom poslovanju na svjetskom tržištu, a sve veća tržišna razmjena halal proizvodima pruža velike mogućnosti za uključenje većeg broja učesnika u halal poslovanje.

IMG_0712 (Small)  

     Svjetski halal forum - Dijalog Privrede je bio prilika za upoznavanje sa stanjem i prilikama na ovom tržištu i iskustvima svjetskih stručnjaka za halal industriju. Izazovi za multinacionalne kompanije na svjetskom halal tržištu, bosanskohercegovača trgovina i svjetsko halal tržište, razvoj halal proizvodnje i poslovanja, halal i sigurnost hrane, halal tržište balkanskih zemalja, halal certifikat u okviru međunarodne i europske standardizacije proizvoda, halal tržište Europske unije su neke od tema o kojima je raspravljano i o kojima su izložili svoje referate učesnici Svjetskog halal foruma iz Malezije, Agencije za certificiranje halal kvalitete IZ-e u BiH, Vanjskotrgovinske komore BiH, Agencije za sigurnost hrane BiH i drugi stručnjaci za ovu oblast.


Značajno evropsko tržište halal proizvoda
     Velika tržišta halal proizvoda nisu samo zemlje sa muslimanskom populacijom, nego i zemlje zapadne Evrope. Prema podacima prezentiranim na skupu, vrijednost halal tržišta zapadne Evrope procijenjena je na oko pet milijardi eura godišnje, s tim što na tržište Francuske otpadaju oko tri milijarde eura godišnje.

     Pored prehrambenih proizvoda novina je da se uvodi i certificiranje, u skladu sa hala standardima, i u segmente proizvodnje medikamenata, kozmetike, predmeta lične upotrebe, zatim u djelatnosti finansijskih usluga, te restorana, moglo se čuti na ovome skupu.

     U Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj do sada je certificirano u skladu sa halal standardom 18 kompanija iz oblasti prehrambene industrije.

     Skup je ocijenjen veoma uspješnim i značajnom inovacijom u dosadašnjem poslovnom okruženju, posebno što je halal tržište, halal certifikacija i mogućnosti koje pruža ovaj privredni i poslovni sektor dobrim dijelom nepoznanica, kako za javnost tako i za kompanije i privredne subjekte na ovim prostorima.