A+ A A-

ZALAŽEMO SE ZA NATURALNU RESTITUCIJU, ZA POVRAT NAŠIH STANOVA

muderis (Custom)     Nezim Halilović direktor Vakufske direkcije Rijaseta Islamske zajednice u BiH u izjavi za Agenciju Fena  kazao je da će Vakufska direkcija insisitirati na naturalnoj restituciji i povratku imovine, uključujući i nacionalizirane stanove, izvornim vlasnicima tj. vakufu.

     "Što se tiče pitanja otkupa, mi se zalažemo za naturalnu restituciju, odnosno za povrat naših stanova», kaže Halilović.
      Zakon koji je u proceduri u Federalnom parlamentu, izvornim vlasnicima - u ovom slučaju vakufima, legatima i zadužbinama propisuje zamjenske stanove ili novčanu kompenzaciju nakon što stanove otkupe sadašnji stanari.
     «Vakufska direkacija se apsolutno ne slaže s tom koncepcijom jer su naši stanovi na izuzetno atraktivnim lokacijama, a drugo - vakuf je nepromijenjena kategorija i želimo da njegova supstanca ostane kao takva. Na kraju krajeva, nismo sigurni ni da li uopće postoje i gdje su te zamjenske stambene jedinice. 
     Uostalom, s obzirom na to da nosioci stanarskog prava vrlo često tvrde da su zamjenski stanovi bolji i da je novogradnja to što bi se eventualno ponudilo, mi se apsolutno slažemo da oni uđu upravo u te atraktivne nove stanove. Mi samo tražimo naše, ne tražimo ničije», izjavio je direktor Vakufske direkcije.
     Na pitanje šta će Direkcija poduzeti ako u Federalnom parlamentu spomenuti zakon ipak bude konačno usvojen, odgovorio je da će sačekati odgovor Ustavnog suda BiH u kojem je Direkcija pokrenula aplikaciju 21. augusta nakon što je Ustavni sud Federacije, prema njegovim riječima, svojom odlukom doveo u pogledu otkupa u istu ravan vakufske stanove sa svim ostalim nacionaliziranim stanovima. 
     U slučaju da i odgovor Ustavnog suda BiH bude negativan, Direkcija će se obratiti Sudu u Strazburu, ustvrdio je Halilović.
     On negoduje što predstavnici Vakufske direkcije, iako su jedna od zainteresiranih strana, nisu pozvani na sjednicu drugog - Predstavničkog doma Federalnog parlameneta u kojem je, prije sutrašnje rasprave, 30. oktobra već odobrena spomenuta zakonska varijanta, ali ona ne može stupiti na snagu ako je sutra u istom tekstu ne odobri i Dom naroda. Predstavnici Udruženja «Dom» prisustvovali su sjednici Predstavničkog doma, napomenuo je muderis Halilović.

(Fena)