A+ A A-

AUTOR PLANA RAZBIJANJA ISLAMSKE ZAJEDNICE U SRBIJI SAVJETNIK MINISTRA VJERA

logo     Mešihat Islamske zajednice u Srbiji uputio je protesno pismo ministru vjera u Vladi Srbije u kojem se ukazuje na činjenice direktnog uplitanja Ministarstva vjera u unutrašnje odnose Islamske zajednice u Srbiji i aktivnu ulogu Milana Radulovića savjetnika ministra vjera u izazivanju raskola i podsticanju daljih tenzija unutar Islamske zajednice u Srbiji.

     U protesnom pismu Radomiru Naumovu, ministru vjera u Vladi Srbijie se kaže:

Poštovani Ministre

     Do sada smo sumnjali, a sada smo potpuno sigurni da je jedan od autora plana razbijanja Islamske zajednice u Srbiji sa sjedištem u Novom Pazaru Vaš savjetnik g. Milan Radulović. Poznato je da je ovu činjenicu proteklih mjeseci u više navrata potvrđivao sam Radulović u svojim medijskim nastupima. Međutim, ovih dana, u nedostatku snage da mirno posmatra kako mu projekat razbijanja Islamske zajednice propada, Radulović je potpuno skinuo masku i javno izrazio podršku koautoru ovog projekta Sulejmanu Ugljaninu i grupi imama koji su preuzeli zadatak realizacije ovog plana.

     Na čačanskoj TV Galaksija, u emisiji "Izbor" od 01. 11. 2007. god., kao i u intervjuu nedjelje Politici ekspres br. 2544 od 20. 10. 2007. god., pod naslovom "Bitka oko reisu-l-uleme", Radulović brutalno gazi ustavne principe i autonomnost Islamske zajednice, kao i njenu ravnopravnost sa drugim crkvama i vjerskim zajednicama.

     U ovim medijskim nastupima Radulović dozvoljava sebi da tumači unutrašnja akta Islamske zajednice, kršeći jasne odredbe Zakona o crkvama i vjerskim zajednicama. U tim prilikama Radulović iznenađeno reaguje na svaku analogiju prava Islamske zajednice i Srpske pravoslavne crkve, ne ostavljajući mogućnost da se prava ove dvije institucije uopšte mogu porediti. U ovim nastupima Radulović, takođe, ne preza od demonstracije nepoštivanja velikodostojnika Islamske zajednice i povremeno ih i otvoreno vrijeđa.

     U svojim nastupima Radulović manipuliše političkim temama vezanim za Bosnu i Hercegovinu, nastojeći da se Islamska zajednica U Srbiji satanizuje i predstavi kao neprijateljska i opasna po državu Srbiju, što je potpuno apsurdno, jer su kroz decenije ova institucija i njeni čelnici dokazali svoju opredijeljenost na putu očuvanja mira, stabilnosti i dobrobiti za sve ljude.

     U ovim nastupima Radulović nije prezao ni od izjava koje impliciraju prijetnju ukoliko organi Islamske zajednice budu preduzimali korake u skladu sa svojim normativnim aktima, a u suprotnosti sa njegovom voljom.

     Polazeći od činjenice da je uloga Ministarstva vjera uspostavljanje dobrih odnosa između države i vjerskih zajednica i da ponašanje savjetnika ministra Radulovića negativno utiče na te odnose, od Vas očekujemo da istog udaljite iz Ministarstva vjera kako bi se naša saradnja razvijala za dobrobit države, Islamske zajednice i svih građana.

     Zbog činjenice da je svojim ponašanjem Radulović u više navrata prekršio Ustav Republike Srbije i Zakon o crkvama i vjerskim zajednicama, Islamska zajednica će se obratiti nadležnim pravosudnim organima radi zaštite svojih prava i interesa.

U prilogu Vam dostavljamo izvode iz pomenutih medijskih nastupa g. Radulovića.

S poštovanjem!

Potpredsjednik Mešihata:
Novosadski muftija

Rešad ef. Plojović

Dostavljeno:                                                                                                                               

- Naslovu,

- Kabinetu predsjednika Republike,

- Kabinetu predsjednika Vlade,                                                                                                                     

- Ambasadama zemalja stalnih članica Savjeta bezbjedenosti UN-a u Beogradu,

- Ambasadama muslimanskih zemalja,

- Domaćim i međunarodnim organizacijama za zaštitu ljudskih prava i sloboda,

- Medijima. 

(www.islamskazajednica.org)