A+ A A-

LATIĆ UPUTIO PISMO AJATULAHU HAMNEIJU

NBS_logo1     Predsjednik Narodne bošnjačke stranke (NBS) Nedžad Latić uputio je pismo ajatulahu Sejjidu Aliju Hamneiju, lideru Islamske Republike Irana.

     U pismu ga moli da iskoristi svog ugled i utjecaj u svijetu, posebno u islamskim zemljama i zemljama tzv. trećeg svijeta, kako bi neke od njih poput Rusije i Kine prestale s podrškom nacionalističkim liderima iz Beograda i Banje Luke, koji svojom politikom žele destabilizirati političke odnose u BiH i ugroziti mir.
     U pismu upućenom putem Ambasade Irana u Sarajevu predsjednik NBS-a iskazuje zabrinutost za poziciju Bošnjaka u BiH i Srbiji, s obzirom na to da su nakon smrti Alije Izetbegovića ostali bez političke podrške i nesebične pomoći mnogih islamskih zemalja.
     Također, Latić je pozvao ajatulaha Hamneija da se zauzme za obnavljanje prijateljskih odnosa sa svim islamskim zemljama.
     U pismu se navodi da je međunarodna zajednica nanijela dosta nepravde prema Bošnjacima te izražava bojazan od drugih nepravdi kao što je bio pokušaj nametanja nepravednih amandamna na Ustav BiH.

(Fena)