A+ A A-

SUSRET PAPE I SAUDIJSKOG KRALJA

papa-kralj     Papa Benedikt XVI primio je u utorak u Vatikanu saudijskog kralja Abdullaha, što je bio prvi susret nekog poglavara Katoličke crkve s "čuvarom dviju svetih džamija", u Meki i Medini, najvažnijih islamskih svetišta u svijetu.

     Papa i saudijski kralj razgovarali su oko pola sata. Prema vatikanskom priopćenju, radilo se o "srdačnom sastanku".
     U saopćenju se navodi da je na sastanku potvrđeno "zauzimanje za međukulturni i međuvjerski dijalog" usmjeren prema "mirnom i plodnom suživotu između ljudi i naroda", te je naglašena "vrijednost saradnje između kršćana, muslimana i Židova za promicanje mira, pravde i duhovnih i moralnih vrijednosti, posebno uz potporu obitelji".
     Razgovaralo se također i o stanju na Bliskom istoku i "potrebi nalaženja pravednog rješenja za sukobe koji muče regiju, a posebno za palestinsko-izraelski" sukob, navodi se u saopćenju Svete Stolice, prenijela je Hina.

     Papa je poklonio saudijskom kralju veliku gravuru iz XVI stoljeća koja predstavlja Vatikan i medalje svog pontifikata.
     Kralj Abdulah, koji je Papi poklonio skulpturu od zlata i srebra koja predstavlja kamilu i palmin list te veliki zlatni mač ukrašen dragim kamenjem, razgovarao je i s vatikanskim državnim tajnikom kardinalom Tarcisiom Bertoneom, te s tajnikom za odnose s drugim zemljama monsignorom Dominiqueom Mambertijom.
     Vatikan nema diplomatske odnose sa Saudijskom Arabijom koja prakticira radikalnu doktrinu islama poznatu kao vehabizam.
     Saudijske vlasti nemuslimanima zabranjuju svaki oblik iskazivanja vjere i često uhićuju kršćane zbog prekršaja poput posjedovanja Biblije ili molitve.
     Također, nikakvi nemuslimanski vjerski hramovi, poput crkava, u Saudijskoj Arabiji nisu dopušteni.
     Ovo nije Abdullahov prvi kontakt s nekim papom. Ivan Pavao II. razgovarao je s njime u Vatikanu 1999. godine, u vrijeme kada je bio princ prestolonasljednik.

     Susret pape i saudijskog monarha se odvija u kontekstu smirivanja odnosa između Vatikana i muslimanskog svijeta, poslije krize koju je u septembru 2006. godine izazvao papin "Govor iz Ratisbonnea" u kojem je izjednačio islam i nasilje.

(Fena)