A+ A A-

NEZAMISLIVO ZATVARANJE MEĐUNARODNOG SUDA DOK SU ZLOČINCI NA SLOBODI

Zlocinci_potjernica_big 

     Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) smatra da situacija na području bivše Jugoslavije predstavlja prijetnju međunarodnom miru i bezbjednosti sve dok se ne privedu pred lice pravde osobe koje su odgovorne za zločin.

     KBSA u pismu upućenom Johnu Clintu Williamsonu ambasadoru za ratne zločine u američkoj Administraciji, smatra da je nezamislivo da Međunarodni krivični suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) zatvori svoja vrata dok se Radovan Karadžić i Ratko Mladić nalaze na slobodi. Hapšenje Radovana Karadžića i Ratka Mladića je zajednička odgovornost Srbije, Republike Srpske i međunarodnih vojnih snaga stacioniranih u BiH.

     Imajući u vidu da se od momenta osnivanja MKSJ do danas određene države, entiteti i organizacije direktno i u kontinuitetu suprotstavljaju ili su se suprotstavljale svim rezolucijama i zaključcima Vijeća sigurnosti OUN-a i time onemogućili sprovođenje mandata MKSJ, a posebno Rezolucije 1503 i 1534 Vijeća sigurnosti OUN-a, na način nehapšenja najodgovornijih osoba za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, te imajući u vidu da se na ovaj način u najvećem dijelu svjetske javnosti formira percepcija da se zločin isplati i da je nekažnjiv i da je uslovno onemogućena sprovedba međunarodne pravde, KBSA snažno podržava izjave najvišeg zvaničnika SAD-a, zaduženog za pitanja ratnih zločina, ambasadora u State Departmentu, Džon Klint Vilijamsona (John Clint Williamson), koji je izjavio da Srbiju i Crnu Goru smatra odgovornim za hapšenje Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

     KBSA posebno cijeni jasnu poruku američkog ambasadora za ratne zločine da se MKSJ neće zatvoriti dokle god u Haagu ne budu Karadžić, Mladić i svi drugi protiv kojih je tužiteljstvo MKSJ podiglo optužnice.

     KBSA još jednom ističe da MKSJ mora ispuniti svoju ulogu: kazniti zločince, zadovoljiti žrtve pravdom i istinom, smiriti regiju; kao što je osnivač, Vijeće sigurnosti OUN predvidio.

 

Zahtjev za skidanje zaštitnih mjera sa dokumenata iz arhiva sa područja bivše SFRJ

     Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike od predsjednika i sudija Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKTJ) zatražio je skidanje zaštitnih mjera sa svih dokumenata koji su korišteni u ovom Sudu, a potječu sa prostora zemalja bivše Jugoslavije.

      U zahtjevu se, između ostalog, ističe da u ime žrtava-svjedoka, nastradalih, u ime budućnosti naroda na području bivše SFRJ i u interesu međunarodne pravde, istine i međunarodne javnosti, KBSA zahtjeva skidanje svih zaštitnih mjera sa svih arhiva koje su u posjedu MKTJ, a dobijene su od država bivše SFRJ.

     KBSA poziva predsjednika MKTJ da pokrene proceduru skidanja zaštitnih mjera sa svih dokumenata iz arhiva sa područja bivše SFRJ koje su korišteni pred MKTJ. KBSA traži od svih sudija MKTJ da u ime žrtava i svjedoka, pravde i pravičnosti zaustave praksu pred MKTJ davanja zaštite dokumentima iz arhiva iz bivse SFRJ, jer na taj način rade direktno protiv međunarodnog poretka.

    KBSA poziva, predsjednika MKTJ i sudije MKTJ da ne stavljaju glavu i pijesak i neka pogledaju oko sebe, pa će vidjeti da ti zaštićeni dokumenti, koje je su oni zaštitili, izlaze u raznim knjigama i objavljuju se od raznih strana, a samo sudije MKTJ i MKTJ se slijepo drže već uspostavljenih mjera i tako direktno rade u interesu najodgovornijih za počinjene zločine.