A+ A A-

LOGIČAN SUKOB OHR-a i RS-a: FORMIRAJMO ALTERNATIVNO VIJEĆE MINISTARA

Nedzad_LaticPiše Nadžad Latić

     Sukob OHR-a i RS-a, je logičan sukob dva entiteta političke moći, nastala u nenormalnim političkim uvjetima, koji su uvjetovali i definirali njihov uzajamni politički opstanak. Tako da je sva politička situacija u BiH podređana klackalici na čija dva kraka, odnosno tasa se odmjeravaju OHR i RS, uz pomoć Dejtonskog mirovnog sporazuma po kojem su nastali. Podmetak toj klackalici je Vašingtonski sporazum, prema kojem je nastala Federacija iz dva marginalizirana politička entiteta, u izvedenici konstitutivne definicije naroda kao hrvatsko- bošnjački entitet.

     Kao takvi, dakle nepridoni, poput vanmateričnog začeča, i po mjestu začeča, (Daytonu), i po voljnosti, dakle silom moći, niko normalan nije mogao očekivati njihov prirodni razvoj i egzistiranje.

Rat sa Rusijom

     Treba se prisjetiti ključnog momenta kada je omogućeno ovo vanmeterično začeče i nastanak RS-a po Dejtonskom sporazumu, i OHR-a. To je bio momenat nadiranja Armije BiH i HVO-a, preko Manjače prema Banjoj Luci. Tad je Ričard Holbruk telefonom zaprijetio Aliji Izetbegoviću, vojnom intervencijom NATO-a, ukoliko ne obustavi daljnu ofanzivu prema Banjoj Luci. Holbrukovi arugmenti su bili zastrašujuće uvjerljivi: «Ukoliko uđete u Banju Luku i krene talas srpskih izbjeglica prema Beogradu, kakav se desio iz Kninske krajine, to će razultirati padom Slobodana Miloševića, što neće tolerirati Rusi, pa će im to biti povod da i vojno interveniraju i uključe se u rat!», parafraziram  Aliju Izetebegovića, koji je citirao Holbruka. Mogućnost izbijanja rata između ruskih i NATO snaga na prostorima bivše Jugosavija nekoliko puta su potvrdili komandanti NATO-a. Sam Holbruk je izrazio kajanje za takav svoj stav, kao i mnogi evropski političari, tvrdeći da bi se sasvim drugačije situacija razvijala u BiH i na Blakanu da se dozvolilo Armiji BiH da «oslobodi» Banju Luku.

     U ovoj sedmici smo vidjeli slike Vladimira Putina u Banjoj Luci. Ono što Rusi nisu morali uraditi u ratu, ostvarili su u miru, reklo bi se. Šta je trebao učiniti Putin da bi njegova slika bila u Banjoj Luci? Osigurati mogućnost ulaganja u energetski sektor, vjerovatno pranjem novca iz kiparski banaka kojeg su tamo bili «štekovali» Miloševićevi tajkuni u vrijeme ratnih sankcija, i time ucijeniti Milorada Dodika da ga sluša. Iz toga je sagrađena zgrada Vlada RS-a dizajnirana poput Kremlja, odnosno Skušptina RS-a, poput ruske Dume. Poleđe podijuma sa zastvaom je identično sa ruskom Dumom! Tako da se sve to doima kao da se radi o republici ruskoj, više nego o Republici Srpskoj.

     Pošto je sad sve objelodanjeno, zar je OHR, Miroslav Ljačak personalano je zaista nebitan, mogao zažmiriti i to tolerirati?! Radilo se o pitanju OHR-vog opstanka! Blokade, ostavke, prijetnje, su formalna, tehnička strana sukoba.  Ovdje se radi o suštinskom sukobu prncipa opstanka: od čega živiš, od toga i umireš!

      Šta da rade, nevine strane, drugi politički faktori u BiH, koji su davno, mislimo na vrijeme Holbrukovih zastrašivanja, žrtvovane iz čije žrtve su nastali i OHR i RS?

     Mora se tražiti alternativa! Ali, mora im se, konačno, dati i šansa! I evo naše ponude: Narodna bošnjačka stranka smatra nedopustivim ponašanje Nikole Špirića, da kao premijer, podense ostvaku radi ucjene i blokade  državnih organa.

Alternativno Vijeće ministara

     Ovakav ishod je bio sasvim očekivan s obzirom na neiskrenost koalcionih partnera u formiranju izvršne vlasti u BiH. Isto tako, za loš rad Vijeća ministara smatramo odgovornim i ministre iz Fedracije, posebno SDA i S za BiH. Njihovi minstri u Vijeću ministara nemaju ni personalne ni stručne refernce za obavljanje tako odgvornih funkcija, poput Šepića, Sadovića, Halilovića, Kasumagića itd.

     Zbog toga predlažemo hitno formiranje Alternativnog Vijeća ministara, sastvaljenog iz opoziconih stranaka. Ovu inicjativu preporučujemo liderima kao što su: Sead Avdić, BH S D, Sejid Karić, BPNS, dr Zvonko Jurišić HSP, Mato Tadić i Krešimir Zubak HSS - NHI, Lamija Tanović, LBS, Svetlanu Cenić, DEPOS, Ibrhaim Spahić GDS, Mladen Bosić i Ognjen Tadić iz SDS-a, Milenko Brkić NDZ, možda i dr Ivo Komšić i Miro Lazović, nakon raščišćavanja unutar stranačkih odnosa.