A+ A A-

RASPRAVA U AMERIČKOM KONGRESU O NERIJEŠENIM PITANJIMA MINULOG RATA U BiH

logoen 

     U četvrtak, 8. novembra 2007. godine, sa pocetkom u 14 sati, predsjednica Komisije za sigurnost i saradnju u Evropi, kongresmenka Alcee Hastings i dopredsjednik komisije, senator Benjamin Cardin, održat će raspravu pod nazivom "Bosna i Hercegovina: Neriješena pitanja poslijeratnog oporavka i pomirenja".

     Rasprava će se fokusirati na neriješena pitanja proteklog rata u Bosni i Hercegovini, okarekterisanog etničkim čišćenjem, te načinom na koji neriješena pitanja oblikuju politiku, društvo i ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine.

     Kao pitanja od posebnog značaja su izvođenje pred lice pravde osoba odgovornih za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, nesmetan povratak raseljenih i izbjeglih osoba i identifikacija nestalih osoba. Kako sve europske zemlje tako i Bosna i Hercegovina ima snažnu želju za europskim integracijama, ali je odlučivanje konsenzusom, kao ratno nasljeđe, učinilo vrlo teškim donošenje važnih promjena.

     Komisija za sigurnost i saradnju u Evropi, poznata kao Helsinška komisija, je američka vladina organizacija koja prati napredak primjene propisa Helsinškog ugovora iz 1975. godine.

     Komisija je sastavljena od 9 članova američkog Senata, 9 članova Predstavničkog doma američkog Kongresa i od po jednog člana američkog Ministarstva odbrane i Ministarstva trgovine, kaže se u izvještaju Bošnjačko-američkog savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Vašingtonu.