A+ A A-

POČETAK NOVIH ISKORAKA ISLAMSKE ZAJEDNICE U PROMOVIRANJU ZEKATA

zekat     Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini započinje, ako Bog da, sa novim iskoracima u promoviranju zekata.

     Početni korak je bio upošljavanje mlade i stručne osobe na poziciju referenta za zekat, čime je, po prvi put, određena konkretna osoba koja je sasvim jasno zadužena i posvećena obavezi praćenja realizacije zekata, unapređenju postojeće prakse i izradi dugoročne strategije koja bi osmislila dugoročne ciljeve i napravila nove iskorake u dosadašnjem pristupu i praksi sakupljanja i promoviranja zekata.

     Ovaj važan i kompleksan zadatak povjeren je Elnuru Salihoviću, referentu za zekat Rijaseta Islamske zajednice, koji je odnedavno počeo sa radom. 

Postojeće stanje dobra osnova za unapređenje rada

     Pored ustaljene prakse prikupljanja zekata, koju Islamska zajednica godinama provodi putem svojih institucija i organa, prema riječima Elnura Salihovića, planira se postepeno uvođenje novijih metoda u promoviranju zekata koje su primjerenije savremenom poslovnom okruženju i komunikaciji koja se danas odvija među poslovnim subjektima.

     Referent za zekat uvjerenja je da trenutno stanje vezano za zekat čini dobru osnovu za dalje unapređenje i poboljšanje rada u segmentu prezentiranja značaja zekata, njegovom prikupljanju i distribuciji, dakako, uz zadržavanje pozitivnih i u praksi dokazanih tradicionalnih meteoda ubiranja zekata.

     U realizaciji budućih aktivnosti on očekuje aktivnu saradnju imama, medžlisa i muftijstava, pogotovo će biti dragocjene njihove sugestije oko nekih praktičnih aspekata u realizaciji, ali i uspostavljanju kontakata sa poslovnim okruženjem na lokalnim nivoima. 

Zekat kalkulator

     G. Salihović zalaže se za interaktivan pristup svih uključenih u projekte promoviranja i prikupljanja zekata, s jedne strane, i poslovnih subjekata i pojedinaca kao davatelja zekata, s druge strane, što bi trebalo rezultirati izgradnjom povjerenja i tješnjom saradnjom u kojoj će se iskazati međusobna pažnja i uvažavanje, što bi, pored izvršavanja vjerskog propisa i udovoljenja Božijoj zapovijedi, otvorilo prostor za prepoznavanje poslovnih interesa zainteresiranih subjekata.

     U pravcu uspostavljanje kvalitetne interaktivne komunikacije, referat za zekat Rijaseta Islamske zajednice planira na web portalu www.rijaset.ba postaviti adekvatan zekat kalkulator, pomoću kojeg će svi zainteresirani subjekti sami moći izračunati svoj iznos zekata, bilo da se radi o novcu, pozajmicama, štednji, ili pak o drugim prihodima koji podliježu zekatskoj obavezi.

     Jedna od ideja vrijedna pažnje, svakako je prijedlog koji ide u smjeru pružanja određenih promotivnih mogućnosti poslovnim subjektima koji uplaćuju zekat, no ovo je još uvijek ideja za koju se nadamo da će u budućnosti doživjeti svoju realizaciju, jer će omogućiti jedan sasvim novi pristup zekatu u kojem će se prepoznavati i vjerski i poslovni interesi, ali i pokazati veliki iskorak Islamske zajednice ka novim metodama poslovne komunikacije i brige o svojim klijentima.

     Za početak, poštovani korisnici i posjetioci, mogu na Rijasetovom portalu dobiti osnovne relevantne  informacije o zekatu i dobiti uputu za uspostavljanje kontakta sa nadležnim referentom o svim pitanjima koja mogu biti predmet interesa i odnose se na zekat.

     U tom smislu klikom na banner "ZEKAT" (postavljen u donjem lijevom dijelu web portala www.rijaset.ba) moći ćete se upoznati, na jednom mjestu, sa svom problematikom vezanom za zekat i aktivnostima koje će, ako Bog da, uslijediti.