A+ A A-

PET GENERACIJA STRADALO SAMO ZATO ŠTO SU BOŠNJACI

Bajram_Redzepagic     U romanima je prikazano od sječe muslimana od strane knjaza Danila za Badnje veče 1740. godine, kad su poklani svi muslimani niz Moraču, Mojkovca, Mataševa, Kolašina. Zatom dalje kači vrijeme Srpskog ustanka pod Karađorđem kada su od Kraljeva, Kragujevca... muslimani poklani, posječeni, silovani, otjerani, njihova dobra zapaljena, srušena, uništena... Tada je uništeno preko četiri stotine džamija. U svakom gradu od Kragujevca do Valjeva bilo je od 30-50 džamija.

     Zatim vrijeme Berlinskog kongresa (1878.), posebno su obrađene odluke Berlinskog kongresa kada su Plav i Gusinje dodijeljeni Crnoj Gori; te otpor Plavljana da neće da prihvate novu upravu... 

Nad nama je bilo 26 genocida

     Nad nama je bilo 26 genocida od čega je 11 velikih. Zadnji genocid je najveći genocid nad jednim narodom. Takav genocid su doživjeli samo Jevreji u Drugom svjetskom ratu. Nažalost naši još uvijek nisu izvukli pouku. Ovo je sve borba protiv nas kao naroda, da kao narod ne očvrsnemo i razvijemo se. To je bila borba protiv istine u hostoriji, stalno su pokrivali istinu. Za Previju su govorili da su pogubljeni ljudi koji su imali oružje i koji su pružili otpor, eto kao novodno da se to slučajno desilo. Stare vlasti su govorile da Previje nije ni bilo. Dok u doba crnogorsko, kao i između dva svjetska rata, ništa o Previji nije pisano to je bila tabu tema. Istina je bila pokrivena pepelom, rečeno je samo da su pojedinci sradali.

(Dr. Bajram Redžepagić, Plav, 23. 11. 1939., doktor medicinskih znanosti i književnik porijeklom iz Plava. Studirao na Medicinskom i Filozofskom fakultetu u Skoplju, autor je više romana od kojih su najznačajniji Bujice (1974), Pobunjenik (1978), Pustinjak (1982) i dr. Živi u Sydneyu.)

(www.bosnjaci.net)