A+ A A-

40. OBLJETNICA ISLAMSKE ZAJEDNICE U SISKU

sisak (Custom)     Islamska zajednica u Sisku ima svoje dugogodišnje povijesno utemeljenje. 2007. godine Islamska zajednica u Sisku obilježava punih 40 godina od svog institucionalnog utemeljenja i kontinuiranog rada. Iako je kroz ovaj period prolazila kroz različite sisteme, političko-društvena uređenja, ukratko turbulentna vremena, Islamska zajednica se uspijevala održati i zadržati svoj ugled. Tome su naravno doprinijeli mnogi časni ljudi kojima je opstanak Islamske zajednice uvijek bio na prvom mjestu shvaćajući njenu ulogu i značaj u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

     Islamska zajednica u Sisku uživa ugled i reputaciju među građanima grada Siska i Županije. Trenutno je oko 420 kućanstava koji su članovi Islamske zajednice i pokazuje se blaga tendencija porasta članstva. Također,  s obzirom na značaj muslimanske populacije u gradu i veliki doprinos Bošnjaka branitelja u proteklom Domovinskom ratu, muslimani zaslužuju Islamski kulturni centar koji treba da predstavlja bogatstvo svih građana.

     Izvršni Odbor Medžlisa IZ Sisak kao i Organizacioni odbor za obilježavanje 40. obljetnice imaju čast i zadovoljstvo da pozovu sve zainteresirane da svojim dolaskom i prisustvom uveličaju svečanost povodom 40. obljetnice Islamske zajednice koja će se održati 04. 11. 2007. (nedjelja) s početkom u 13 h u Domu INA Rafinerije nafte-Sisak (A. Kovačića 1). 

Godine osnivanja

     Dana 17. 09. 1967. utemeljena je Islamska zajednica u Sisku. Glavni inicijator i osnivač bio je hafiz Hasan Zendeli, a prvi osnivački (inicijativni) Odbor Islamske zajednice sačinjavali su: Islam Bešić (predsjednik), Hamdija Alijanović (sekretar), Zufer Bužinkić, Huso Hajdarević, Mehmed Ožegović, Ramo i Mustafa Veljačić, Adem Kurjak.

     Osim njih među prvim entuzijastima i aktivistima pri osnivanju Islamske zajednice u Sisku bili su Adem Mušić i Šaćir Makić. Ovaj posljednji je proučio prvi ezan u Sisku u kući Islama Bešića gdje se je klanjala prva teravija.

     Najveći doprinos Islamskoj zajednici od njenog osnivanja dao je h. Zufer Bužinkić koji je u nekoliko mandata vršio dužnost predsjednika Odbora. Dužnost predsjednika džematskog Odbora vršili su Huso Hajdarević i Šerif Duraković. Sve do 1974. godine tadašnji muslimani su se sastajali po kućama i obavljali vjerske dužnosti, najviše tijekom ramazana i u određenim prigodama (tevhidi, mevludi, akike, sunnetluk). Davne 1974. godine kupljena je kuća za potrebe Islamske zajednice koja je dotada bila u vlasništvu Osmana Muzaferovića. Od tada do danas kroz džemat je prodefiliralo nekoliko povremenih i stalnih imama koji su dali svoj doprinos na unapređenju vjerskog života i Islamske zajednice.

     Od osnutka džemata imamsku službu su vršili: Davud ef. Kojić (prvi stalni imam), Arif ef. Bajrić (2 godine), Fehim ef. Halilović (4 godine), Ishak ef. Alešević (8 mjeseci) i imam sa dosada najdužim stažom Fuad ef. Karaga (21 godinu).

     Povremeno su u džematu boravili i radili, a najviše tijekom ramazana: Ševko ef. Omerbašić, Husejn ef. Prošić i Abid ef. Veladžić.

     S obzirom na neizmjeran doprinos unapređenju rada i djelovanja Islamske zajednice u Sisku, Izvršni odbor je odlučio na 40. obljetnici Islamske zajednice dodjeliti priznanja Fuad ef. Karagi i h. Zuferu Bužinkić. 

Fuad ef. Karaga 21 godinu imam u Sisku

     S obzirom da je Fuad ef. Karaga imam sa dosada najdužim stažom u džematu Sisak potrebno je posvetiti se u ovom tekstu više njegovom liku. Preciznost i točnost, ekonomičnost kada je u pitanju vakuf i vlasništvo Islamske zajednice, principijelnost u stvarima vjere i zajednice, prepoznavanje znakova vremena i mjesta, mudrost i komunikativnost su karakteristike koje su se isticale u liku i na djelu Fuad ef. Karage.

     Otvaranje punktova za održavanje vjerske pouke, podizanje nivoa vjerskog znanja i svijesti među mladima i svim džematlijama bile su prioritetne aktivnosti ovoga imama. Posebno se isticao u afirmiranju međureligijskog i ekumenskog dijaloga u gradu te u uspješnoj korespodenciji sa svim društvenim, kulturnim i političkim čimbenicima grada i Županije zbog čega je i danas omiljen i rado viđen u Sisku. Posebne zasluge mu pripadaju što je tokom proteklog Domovinskog rata kada je Mesdžid bio udaljen samo nekoliko kilometara od prve linije razgraničenja održavao vjersko stanje na zadovoljavajućem nivou i davao svoj doprinos i u humanitarnom radu, a posebno u osnivanju Merhameta. Započeo je pitanje izgradnje džamije u Sisku te je o tome razvio korespodenciju sa čelnicima gradskih i županijskih vlasti upoznavajući ih o nužnosti i potrebi takvog objekta za muslimane-žitelje Siska i šire. 

Neophodnost izgradnje Islamskog centra

     Sjedište Medžlisa Islamske zajednice-Sisak je u Petrinjskoj 64 (Naselje). Prostorije Medžlisa imaju cca 120 m², a sadržavaju: mesdžid, mekteb, ured, abdesthane sa kupaonom, i dvije prostorije Omladinskog kluba. Već dugi niz godina sadašnje prostorije Medžlisa ne zadovoljavaju potrebe muslimana Siska i okolice posebno tijekom ramazana i Bajrama. Pitanje izgradnje Islamskog kulturnog centra se dugi niz godina nametnulo kao goruće i aktuelno pitanje te sve više predstavlja nasušnu potrebu i nužnost za muslimane Siska. U martu 2006. Islamska zajednica je vlastitim sredstvima kupila suvlasnički dio zemljišne parcele od Željezare Sisak d.d. u stečaju čime je učinjen ozbiljan korak ka izgradnji budućeg Islamskog kulturnog centra. Značajno je spomenuti da je pomenuto zemljište na idealnoj lokaciji s obzirom da je u dijelu Siska gdje je najveća koncentracija muslimanskih obitelji. Uz samo zemljište planirana je buduća magistralna cesta Sisak-Petrinja što ovoj lokaciji daje atrakciju.

     Funkciju glavnog imama od 2003. godine u Sisku vrši Alem ef. Crnkić, svršenik zagrebačke medrese „Dr. Ahmed Smajlović" i Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Indikativno je da je odrastao u Sisku, završio osnovno obrazovanje i pohađao mekteb kod Fuad ef. Karage koji ga je dijelom usmjerio u Zagrebačku medresu. 

Vizija mladog glavnog imama i rad s omladinom

     Od samog početka mladi imam nudi novu viziju i ideje kojima želi afirmirati rad i djelovanje Islamske zajednice. On želi nastaviti tamo gdje je njegov „učitelj" (prethodnik) stao prihvatajući tekovine modernog (informatičkog) vremena. Kroz svoje hutbe i predavanja ističe kao najprioritetnije zadatke razvijanje kvaliteta i kvaniteta vjeronauka kroz škole i mekteb, edukaciju džemata kroz džematske tribine i kurseve te poseban rad sa mladima u svrhu zaštite od poroka i iskušenja modernog doba i asimilativnih elemenata koji vrebaju sa svih strana. Islamski vjeronauk se održava u četiri osnovne gradske škole u kojima predaje muallima Amila Škorić i jednoj županijskoj školi u kojoj predaje Alem ef. Crnkić.

     Pored vjeronauka u školama, muallima Amila Škorić održava mektebsku nastavu vikendom. Jedan od gorućih problema vjeronaučnog procesa je nedostatak vjeronauka u sisačkim srednjim školama iako se čine pomaci time što se formiraju srednjoškolske grupe kroz mektebsku nastavu sa priznanjem vjeronauka u njihovim matičnim školama.

     Rad sa mladima je intenziviran osnivanjem Omladinskog kluba pri Medžlisu (od 01. aprila 2006.) i davanjem na raspolaganje prostorija na katu Medžlisa koje su se preuredile i adaptirale u skladu želje mladeži te se otvorila igraonica i informatički kabinet koji je na raspolaganju djeci i mladima. Osim povremenih sijela (druženja) Omladinski klub organizira putovanja i posjete omladini drugih džemata i gradova. Doprinos omladine džemata Sisak je evidentan posebno u segmentu modernizacije Medžlisa kao što je dizajniranje računalne baze podataka svih članova Medžlisa i dizajniranje web stranice www. medzlis-sisak.net čija premijerna prezentacija je predviđena na 40. obljetnici Islamske zajednice. 

Aktivisti Medžlisa IZ-e Sisak

     Funkciju predsjednika Izvršnog odbora Medžlisa već dva mandata vrši dr. med. h. Hašim Smlatić. Dr. Hašim je poznat u Sisku kao ugledan liječnik i humanist jer je tokom proteklog rata vršio dužnost predsjednika sisačkog Merhameta. Trenutno je županijski vijećnik.

     Izvršni odbor Medžlisa sačinjavaju: h. Abdurahman Harčević, dopredsjednik IOM, dipl. ing. Ismet Isaković, dipl. krim. Almina Hafizović, Suvad Selmić i Kemal Zenkić.

     Hamzalija Hafizović je član Mešihata IZH, a Mirzet Hafizović tajnik Sabora IZH.

     Tajnica Medžlisa je muallima Ilvana Crnkić, a blagajnica dipl. ing. Mersiha Hajdarević.

     Predsjednik OKM-a Admir Kadrić, dopredsjednik Almin Hafizović.

    Email: medzlis@medzlis-sisak.net

www.medzlis-sisak.net

Tel/fax: +385 44 535 657

Petrinjska 64, 44 010 SISAK