A+ A A-

KONFERENCIJA U BEČU: ŽIVJETI ZAJEDNO - ALI KAKO?

     U Nacionalnoj knjižnici u Beču je 18.10.2007.god., održana konferencija pod nazivom Living Together - But How? (Živjeti zajedno - ali kako?), u organizaciji Misije Sjedinjenih Američkih država pri Europskoj uniji i Američkog veleposlanstva u Austriji.

     Pozdravne riječi prisutnima uputile su gđa Susan McCaw, veleposlanica SAD-a u Austriji i gđa dr. Edit Schlaffer, predsjednica organizacije Women without Borders, koje su naglasile značaj i važnost konferencije koja se održava upravo u Austriji, budući je to prva zemlja u EU koja je službeno priznala islam kao religiju. Organiziranjem ovakvih konferencija i zasjedanja doprinosi se prevladavanju razlika koje postoje među ljudima. Teret različitih kulturoloških i vjerskih osobenosti u Evropi ponajviše osjećaju muslimani i muslimanke, pa je ova konferencija skroman pokušaj da se naglasi nužnost suživota s muslimanima, uvažavajući šarolikost običaja i tradicija koje sa sobom nose, poruke su koje su se mogle čuti.

 

konferencija (Custom)

 

Gosti predavači bili su:

- Shirin Tahir-Kheli, visoka savjetnica  State Departmenta, SAD,

- Dato' Seri Shahrizat Binti Abdul Jalil, ministrica za žene, obitelj i društveni razvoj, Kuala Lumpur, Malezija,

- Haifa al Kaylani, predsjednica Međunarodnog arapskog ženskog foruma, London, Velika Britanija,

- Ed Husain, autor knjige "The Islamist" , bestselera u Londonu, VB,

- Farah Pandith, visoka savjetnica, Ured za evropske i euroazijske odnose, State Department, Washington, SAD,

- Parvin Ali Obi, osnivačica i ravnateljica ženske mreže FATIMA, Leicester, VB,

- Zumrut Gulbay, najmlađa univerzitetska profesorica u Njemačkoj, član Njemačkog muslimanskog poglavarstva, Berlin, Njemačka,

- Amr Khalid, medijski djelatnik, utemeljitelj i ravnatelj Međunarodne fondacije Right Start, Birmingham, VB.

     U svojstvu delegata konferenciji su prisutvovale predstavnice Albanije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Danske, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Italije, Kosova, Malte, Španjolske i Švedske.

     Hrvatsku su na konferenciji predstavljale Azra Omerčević, član IOM-a Zagreb i aktivna sudionica, ali i nositeljica brojnih programa Omladinskog kluba Zagreb i muallima Lamija Alili, vjeroučiteljica u Islamskom centru Zagreb i nastavnica Akaida u medresi "Dr. Ahmed Smajlović", koje su tu prigodu iskoristile da prenesu iskustva Islamske zajednice u Hrvatskoj, koja je po mnogo čemu specifična u Evropi, da upoznaju prisutne sa pravima  IZ-e  koja proizlaze iz Ugovora sa Vladom RH, ali i da posvjedoče kako je, unatoč nesretnim ratnim okolnostima u Hrvatskoj i BiH (koje su tijekom konferencije više puta spominjane) suživot moguć i neophodan.

Lamija Alili