A+ A A-

REAKCIJE ORGANIZACIJA IZ DIJASPORE NA IZJAVU SRBIJANSKOG PREMIJERA

Kostunica-kalasnjikov-sSaopćenje Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike povodom izjava srbijanskog premijera

KOŠTUNICA JE SLJEDBENIK PROPALE POLITIKE KOJU JE OSUDIO CIVILIZIRANI SVIJET 

     Izjavu predsjednika Vlade Srbije Vojislava Koštunice na mjere visokog predstavnika i specijalnog izaslanika Evropske unije u Bosni i Hercegovini Miroslava Lajčaka, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) tumači kao njegovo drsko i flagrantno miješanje u unutrašnje stvari druge suverene i međunarodno priznate države. Obraćanje Koštunice Miloradu Dodiku predstavlja kršenje svih oblika međunarodnog prava.
     Izražavajući volju većine od 350.000 sjevernoameričkih Bošnjaka, KBSA osuđuje i odbacuje izjavu Vojislava Koštunice, smatrajući da se radi o direktnom miješanju u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine, na temelju Dodikovog antidejtonskog djelovanja i blokiranja rada visokog predstavnika, sa konačnim ciljem destabilizacije Bosne i Hercegovine.
     Tom izjavom je Koštunica, po ko zna koji put, potvrdio da je sljedbenik propale i od civiliziranog svijeta osuđene politike Slobodana Miloševića koja je doživjela potpuni fijasko. Koliko je ta politika još uvijek poželjna u samoj Srbiji i koliko se, eventualno, pažnja tamošnje javnosti želi odvratiti sa domaćih gorućih tema i problema, to je stvar te zemlje i njenih građana, a nikako Bosne i Hercegovine i njenih konstitutivnih naroda i građana.
     Bosna i Hercegovina je veoma skupo platila svoju nezavisnost, a najveći račun joj je, kao što cijeli svijet zna, stigao upravo iz Beograda. Podsjećamo srbijanskog predsjednika Vlade i cijelu javnost da je Srbija, kao agresor na suverenu i međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu, igrom raznih okolnosti i spletki prošla uglavnom nekažnjeno kod Međunarodnog suda pravde u Hagu, ali da na taj slučaj još nije stavljena tačka.
     Retorika srbijanskog premijera kojom se najdirektnije upliće u unutrašnje stvari druge zemlje, u ovom slučaju Bosne i Hercegovine, podsjeća na istu ili sličnu njegovih prethodnika iz vremena ranih devedestih, koje su bile uvod u krvave pohode na neke susjedne države, posebno na Bosnu i Hercegovinu. Međutim, sada su okolnosti sasvim drugačije i nepovoljne po Srbiju, a mnogo povoljnije nego tada po Bosnu i Hercegovinu.
     Srbija se potpisivanjem Dejtonskog ugovora odrekla, de jure, svih pretenzija prema, i u Bosni i Hercegovini. Vrijeme je došlo da se javno odrekne tih pretnezija, de fakto.
     KBSA poziva Srbiju da se javno i pravno formalno odrekne tradicionalnih ratno-huškačkih tendencija koje su Srbiju, a posebno njene susjedne zemlje, koštale stotina hiljada nedužnih života.  Vrijeme je da Srbija okrene novi list u svojoj povijesti i započne razmišljati o životu u miru i saradnji sa državama i narodima u njenom okruženju. Kao vodećem izabranom predstavniku glasača Srbije, KBSA poručuje premijeru Koštunici da je njegova dužnost unaprijediti Srbiju, kao državu, za dobrobit svih građana. Time bi uzdigli cijelu srpsku naciju iznad patosa koji joj je određivao nazadovanje kroz stoljeća.
     KBSA poziva Narodnu skupštinu Republike Srpske i političke stranke u njoj da prihvate odluke viskog predstavnika u cilju nastavka puta ka jačanju države Bosne i Hercegovine i civilnog društva. KBSA poziva međunarodnu zajednicu, a posebno SAD i Kanadu, da spriječe nevladinu organizacija SPONA u njenom dokazanom djelovanju u službi režima Milorada Dodika sa ciljem raspirivanja mržnje prema Bošnjacima u entitetu Republika Srpska. KBSA traži izmjene Ustava Republike Srpske u cilju osiguranja pune ravnopravnosti Bošnjaka i Hrvata u manjem entitetu.
     KBSA poziva Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da uputi protestnu notu Ambasadi Srbije u Sarajevu u kojoj će rezolutno osuditi izjavu Koštunice vezano za mjere viskog predstavnika u Bosni i Hercegovini Miroslava Lajčaka.
     KBSA podržava izjave bh. zvaničnika date ovim povodom, prije svih predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gospodina Željka Komšića i člana Predsjedništva gospodina Harisa Silajdžića.
     KBSA poziva OUN, EU, SAD i Kanadu da se pridruže osudi Koštuničinog miješanja u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine u cilju zaštite digniteta i suvereniteta jedne međunarodno priznate države i članice OUN, te smanjenja tenzija na Balkanu.

Predsjednik UO KBSA
Emir Ramić 

 PRESTANITE SE DOKAZIVATI S KALAŠNJIKOVOM U RUCI 

Poštovani gospodine Koštunica,

      Kao jednome od aktera poznato vam je zlo koje je zemlja čiju Vladu predvodite počinila prema svojim susjednim državama, pa vas stoga pozivamo da se prestanete dokazivati s kalašnjikovom u ruci, daleko od borbenih linija, kao i s retorikom sličnoj onoj, kada ste na barikadama opkoljenog Sarajeva, u kojem su djeca umirala, govorili da tako trebaju izgledati granice Srbije!
     Zar se zaista ne sramite svoje bijedne pojave!? Čak i da u ruke, gospodine Koštunica, uzmete top ... vaši će postupci i dalje najviše štetiti Srbiji, jer primitivne i isfrustirane osobe na čelu države najveću štetu, dugoročno, nanose sopstvenome narodu.
     Uzgred, napominjemo vas, da u civilizovanom svijetu važi pravilo nemiješanja u unutrašnje stvari drugih država, pa vam savjetujemo da se tih načela pridržavate.

Edit Agovic, Bosniaks Stichting Most