A+ A A-

OZBILJNO UPLITANJE SRBIJE U UNUTRAŠNJE STVARI BiH

srbija_skupst     Stranka za BiH najoštrije osuđuje prijetnje destabilizacijom stanja u Bosni i Hercegovini koje dolaze od najviših dužnosnika i vladajućih stranaka u Srbiji, kao i poređenja koje te stranke prave između unutrašnjeg uređenja Bosne i Hercegovine i međunarodnog statusa Kosova.

Ovi stavovi predstavljaju ozbiljno uplitanje u untrašnje stvari Bosne i Hercegovine, te opasno narušavaju suverenitet i međunarodno-pravni subjektivitet naše zemlje. 

     Izjave predsjednika Srbije, Borisa Tadića, o nezavisnosti RS entiteta identične su izjavama Slobodana Miloševića, što su jučer potvrdili i zvaničnici State Department-a. Također, ataci Stranke srbijanskog premijera Koštunice na mjere OHR-a koje samo implementiraju odredbe Ustava BiH, zapravo samo strijeme ka narušavanju stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Srbija nikada nije odustala od pretenzija prema BiH 

     Ovakvim izjavama, srbijanski zvaničnici dokazuju da Srbija nikada nije odustala od pretenzija prema Bosni i Hercegovini, te da i danas podržava i dodatno potpiruje nacionalističke duhove u našoj zemlji radi ostvarivanja svojih ciljeva.

     Srbijanski zvaničnici moraju shvatiti da su Miloševićeve metode stvar prošlosti, te da Srbiji neće biti dozvoljeno da otežava implementaciju Dejtonskog sporazuma, kao ni da sprječava razvoj Bosne i Hercegovine u modernu, funkcionalnu i demokratsku državu i njen put ka euro-atlanskim integracijama - kaže se u saopćenju Stranke za Bosnu u Hercegovinu.