A+ A A-

AKCIJA KONGRESA BOŠNJAKA SJEVERNE AMERIKE POVODOM LOKALNIH IZBORA U BIH 2008.

bosna_srce_big     Do sada smo ćutali. Od 350.000 građana BiH u Sjevernoj Americi na izbore 2006. se registrovalo svega 4818 glasača. Za produkciju i legalizaciju genocidnih paradržavnih tvorevina u BiH, ti se nisi pitao. Došlo je vrijeme da se pitaš. Registracijom i glasanjem posij sjeme za bolje sutra države BiH. Shvati da je budućnost BiH u tvojim rukama.

Mjere i aktivnosti KBSA za stvaranje pretpostavki za veći odziv glasača putem pošte na lokalnim izborima 2008. u BiH

1. Formiranje Glavnog odbora za vođenje akcije (predsjednik UO KBSA, predsjednik KS KBSA, predsjednik IABNA, glavni imami).
2. Formiranje povjerenika Glavnog odbora akcije za svaki grad gdje imaju veće bh. zajednice, (povjerenici su predsjednici lokalnih koordinacija KBSA i predsjednici odbora lokalnih džemata),
3. Kontinuirana medijska kampanja putem postera, dopisnica, džingla i tv spota, koje je KBSA već pripremio,
4. U saradnji sa ambasadama BiH u Kanadi i SAD i konzulatom BiH u Chicagu organizovati savjetovanja za predstavnike bh, udruženja na terenu,
5. U saradnji sa Ministarstvom za izbjeglice i ljudska prava i Ministarstvom za vanjske poslove, a na bazi šire konsultacije sa bh. lokalnim zajednicama u SAD i Kanadi, Centralnoj izbornoj komisiji BiH predložiti izmjene pojedinih odredbi Pravilnika o vođenju centralnog izbornog spiska i prijedloge za izmjenu Izbornog zakona BiH.

     KBSA je na bazi konsultacija sa koordinacijama KBSA i lokalnim bh. zajednicama u Sjevernoj Americi poslao Izbornoj komisiji BiH prijedloge za izmjenu Pravilnika o vođenju centralnog izbornog spiska sa kojima se stvaraju preduslovi za veći odziv birača putem pošte na izborima u BiH.  
     Promjenama odredbi Izbornog zakona BiH za lokalne izbore 2008. g. treba da se osigura da struktura općinskih parlamenata u BiH mora biti utemeljena na bazi popisa stanovništva 1991. godine. To znači da mjesta u općinskim parlamentima trebaju biti podijeljena prema procentualnoj zastupljenosti naroda u BiH prema popisu stanovništva 1991. Time bi se anulirali rezultati agresije i etničkog čišćenja. Ovaj prijedlog nije usmjeren ni protiv koga. On je usmjeren u pravcu jačanja države BiH.
     KBSA traži da se usvoje promjene u Pravilniku o vođenju centralnog izbornog spiska kojima će se obezbijediti da registracija birača putem pošte bude kontinuiran proces, da se bosanskohercegovački građani u dijaspori mogu registrovati elektronskim putem, na zadnjim izborima u Bosni i Hercegovini bilo je moguće samo provjeriti da li je građanin registrovan ili nije, da u izvode iz konačnog centralnog biračkog spiska za birače koji glasaju izvan BiH, po automatizmu, budu uključeni podaci iz CIPS-ove evidencije o izdatim pasošima u inostranstvu, kao što je slučaj sa CIPS-ovom evidencijom o izdatim ličnim kartama, da bosanskohercegovački građani u dijaspori mogu glasati u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.