A+ A A-

SAOPĆENJE KONGRESA BOŠNJAKA I ISLAMSKE ZAJEDNICE SJEVERNE AMERIKE POVODOM DOGAĐAJA U SRBIJI

north-america-map (Custom)     Posljednji događaji u Srbiji vezani za potčinjavanje Islamske zajednice pod srbijansku političku vlast, putem sijanja sjemena mrženje, razdora, netrpeljivosti među muslimanima govori o neizvjesnoj sudbini muslimana i njihovih institucija u Srbiji. Udarom na Islamsku zajednicu, srbijanska vlast je udarila na samu bit muslimasnkog identiteta. Ovim se ozbiljno dovodi u pitanje ravnopravan i slobodan život muslimana u Srbiji.

     Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike IABNA  izražavajući volju više od 350,000 američkih i kanadskih Bošnjaka ističu da je Islamska zajednica u Srbiji autonomna u svom radu i djelovanju, te da ima historijsko i moralno pravo da legalno i javno bude u savezu sa Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini, kao svojim duhovnim središtem.

     KBSA i IABNA smatraju  da u Srbiji treba da postoji jedna i jedinstvena Islamska zajednica, kao legalni i legitimni predstavnik muslimana u Srbiji. To znači da se vlasti Repubilke Srbije ne trebaju miješati u unutašnja pitanja Islamske zajednice u Srbiji.

     Posljednja zbivanja oko Islamske zajednice u Srbiji pokazuju da se vlast Repubile Srbije umiješala u unutrašnje pitanje Islamske zajednice u Srbiji na način da je dala administrativnu i medijsku podršku uspostavi institucije reisu-l-uleme u Srbiji za što nema ni historiskog ni stvarnog uporišta. Tu tvrdnju potvrdjuje ustupanje Narodne skupštine Republike Srbije za proslavu Bajrama novoj Islamskoj zajednici Srbije, te biranje tkz. odanih kadrova u Islamsku zajednicu Srbije.

     KBSA i IABNA smatraju da Islamska zajednica u Srbiji zaslužuje da joj se štite osnovna prava iz zakona o crkvama i vjerskim zajednicama Srbije. Muslimani u Srbiji su dovoljno savjesni i odgovorni da mogu samostalno i slobodno odlučiti kakvu Islamsku zajednicu  žele i s kim da se udružuju. Zato muslimanima u Srbiji ne treba ograničavati slobodu da se organiziraju u duhu svoje islamske tradicije i historiskog prava.

     Smatrajući nedopustivim miješanje državnih organa Republike Srbije u poslove vjerskih zajednica, u ovom slučaju Islamske zajednice u Srbiji, pozivajući muslimane u Srbiji da smire strasti, da se ujedine  i prevaziđu međusobne podjele i razdore, KBSA i IABNA  pozivaju izvršnu i zakonodavnu vlast Republike Srbije da  poduzme sve potrebne mjere da Islamska zajednica  u Republici Srbiji bude izraz stvarne volje muslimana.

     Dalje zaoštravanje situacije u Srbiji vodi kosovizaciji Sandžaka i udaljavanju Republike Srbije od evroatlanskih integracija. KBSA i IABNA traže od političkih subjekata u Republici Srbiji da se poštuje Ustav Srbije koji predviđa samo jednu Islamsku zajednicu, te da se prekine specijalni rat protiv Bošnjaka i muslimana u Srbiji.

     Svaki vaš pozitivan korak u rješavanju ovog pitanja biće praćen našom podrškom uključivanju Srbije u evroatlanske integracije, posebno u američkom Kongresu i Senatu i kanadskom Parlamentu.

     To je prvi i najvažniji korak u dijalogu za vraćanje povjerenja između bošnjačkog i srpskog naroda. 

Prof. Emir Ramić - predsjednik UO KBSA

Dr. Bajram ef. Mulić - predsjednik UO IABNA

Dr. Senad ef Agić - glavni imam BD ZA SAD

Tajib ef. Pašanbegović - glavni imam BD za Kanadu