A+ A A-

BAJRAM I BAJRAMSKO SIJELO U NEW YORKU

     Na bajramsko jutro džamija Bosansko-hercegovačkog islamaskog centra (BHICNY) u New Yorku do sabah-namaza, koji se klanjao u 6:45 minuta ujutro, bila je već puna. Bilo je i onih koji su malo zakasnili, pošto su velike gužve u New Yorku. Ali Allah dž. š. zna svačiji nijet. Poslije klanjanja sabah-namaza Salem ef.Cecunjanin održao je predavanje, govoreći o bajramskom danu i o našem džematu.

     Poslije bajram-namaza jedni drugima smo stisnuli ruke i prišli u bratske zagrljaje, a i sve se zaboravilo, ako smo jedni drugima nešto ne znajući nažao uradili. Džuma-namaz obavljena je pet sahata poslije bajramskog namaza, tako da su mnogi otišli kućama da se bajramuju sa svojim porodicama i poslije toga su se vratili na džumu-namaz. Prema riječima stalnih džematlija ovo je do sada bila najposjećenija džuma od kako se ovaj namaz počeo redovno klanjati u džamiji.

     U toku ove godine zabilježen je i porast broja džematlija, a i onih koji dobrovoljno plaćaju vazifu. Pored ovako odgovornih i vrijednih džematlija puno je olakšan rad našem odboru i ujedno to je pomoć da se posveti pažnja prioritetnijim stvarima.

     Također kako nam je predsjednik IZ rekao, akcija oko obezbjeđivanja mezarja je završena i svi su mezari dosada otkupljeni. Još je naglasio ukoliko su džematlije zainteresirane za obezbjeđivanje još mezara mogu se javiti i kontaktirati predstavnike džemata.

Bajramsko sijelo

     Bajramsko sijelo je proteklo lijepo.Voditeljice ovog sijela bile su Irma Blambić i Dijana Behremović-Durmić. Učenjem ašareta Faruk Jakirlić je svojim melodičnim učenjem umirio salu, tako da se samo čuo Allahov govor, a duše se smire kad se uči Kur`an Časni. Svima nama obratio se i imam BHICNY Salem ef. Cecunjanin govoreći i pozivajući roditelje da šalju svoju djecu u mekteb tj. vjeronauku koja se održava svake nedjelje poslije podne namaza.

Mekteb_01 (Small)

     Poslije se obratio gospodin Uzeir Ramić ispred KBSA. On nam je prenio selame od profesora Emira Ramića, predsjednika KBSA i svih članova Kongresa Bošnjaka. Zatim su se obratili ex ambasador pri UN Muhamed Šaćirbey koji je bio sa svojom suprugom, gospođa Mirsada Čolaković savjetnica u Misiji BiH pri UN, zatim Emin Čohodarević predstavnik BH ambasade zadužen za dijasporu. Svi su čestitali bajramske blagdane i pozvali naše građane da se registruju i da glasaju na izborima 2008. godine.

     Među gostima su bili i Ellisa Montanti, ona je sa Muhamedom Šaćirbeyom osnivač fondacije za Globalnu medicinsku pomoć. Iznenađenje je bio i naš mali brat Mohammed Rosul koji je sa svojom majkom bio gost našeg Bajramskog sijela. Mali Mohammed dolazi nam iz Iraka gdje je i povrijeđen i postao invalid. No, to ga nije spriječilo da nam bude dragi musafir.

     Zadnje obraćanje prisutnima pripalo je predsjeniku IZ Vahidu Durmiću, koji nam je rekao da domaćini uvjek trebaju biti zadnji i prepustiti musafirima njihovo pravo. Predsjednik je prenio selame i čestitao Bajram svima u ime Odbora i IZ i zahvalio se na velikom odzivu.

Mekteb_03 (Small)

     Nakon toga je uslijedio vjerski dio programa, gdje su polaznici mekteba proučili nekoliko sureta iz Kur`ana, recitacija i ilahija. Zatim je počeo i muzički dio programa, gdje je grupa"Hamze" izvođenjem izvorne muzike unijela dodatnu živost među prisutne koji su ustali i zaigrali naše Bosansko kolo. Bubo Handanović i pjevač Metko izveli ostatak muzičkog programa.

Podjela dječijih paketića

     Djeca su sa nestrpljenjem očekivala dijeljenje paketića. Kada je efendija Salem počeo sa podjelom paketića svi su kao jedan pohrlili prema efendiji. Molimo Allaha da ovako pohrle i u mekteb.  Predsjednik IZ je darovao malog Mohammeda sa jednim paketićem koji mu je uzvratio lijepim osmjehom. Naš mali brat Mohammed je sa svojom kamerom snimao sijelo i bio je konkurencija i našoj BATV koja je pokazala da je dio naše zajednice i zabilježila video zapisom ovo veče.

     Ova noć je veoma važna po još jednom, djeca koja su dobila paketiće napravila su iznenađenje za sve nas. Uzela su plastične kutije i krenula da skupljaju donacije za našu džamiju. Naša nam djeca išarete (govore) da je vrijeme da i mi počnemo već jednom da prikupljamo novčna sredstva da i njima uzmemo njihov centar. Djeca su iskupila 500 dollara, a taj prihod je poklonjen u ime ove djece i svih onih koji su donirali večeras, fondaciji za Globalnu medicinsku pomoć.

sijelo_ny

     Nakon ispraćaja musafira predsjednik i sekretar Ibrahim H. i Salko B. ostali su zadnji i očistili su salu, da se našem džematu ne naplati extra 250 $ za čišćenje. Oni su svojim radom i zalaganjem pokazali da treba biti vjernik i pomoći IZ na bilo koji način. Sve neka vas Allah dž.š nagradi za vaša dobra djela.

Edvin Ramić