A+ A A-

KLANJANA DŽENAZA ŠEHIDIMA IZ KASINDOLSKE ULICE

     Na Šehidskom spomen mezarju Kovači u Sarajevu danas je nakon podne namaza, uz prisustvo više od deset hiljada građana, klanjana dženaza-namaz šehidima iz Kasindolske ulice sa Ilidže. Prije toga, u Carevoj džamiji je u 12.00 sati proučen tevhid.

     U prisustvu velikog broja imama, dženazu-namaz je klanjao hafiz Ismet ef. Spahić zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, a dženazi su, pored porodica i rodbine stradalih, prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, bošnjački član Predsjedništva dr. Haris Silajdžić, te brojni predstavnici nižih organa vlasti, grada i Kantona Srajevo, šehidskih i boračkih organizacija.

 

IMG_

 

     Zamjenik reisu-l-uleme nakon dženaze namaza je istakao značaj šehida i njihovih žrtava, te podsjetio da se današnji šehidi nakon 15 godina ukopavaju, ističući da je to sramota međunarodne zajednice i cijele Evrope, koja je dozvolila da se nad Bošnjacima izvrši genocid.

     Predstavnici porodica žrtava su podsjetili na činjenicu da su šehidi iz Kasindolske ulice zarobljeni od strane svojih komšija Srba u maju 1992., odvedeni iz Kasindolske ulice, maltretirani i mučeni u logoru Kula, a potom ubijeni i zakopani na Romaniji.

     U maju ove godine njihova tijela su pronađena na Romaniji, nakon čega su prebačeni u Gradska groblja Visoko, gdje je obavljena identifikacija. Svi su ubijeni vatrenim oružjem.

     Za ovaj zločin još niko nije odgovarao. Goranu Vasiću se stavljao na teret ovaj zločin, ali je oslobođen ove tačke optužnice.
     Povodom dženaze za 37 šehida iz Kasindolske ulice, Skupština Kantona Sarajevo donijela je odluku o proglašenju Dan žalosti u Kantonu Sarajevo.

IMG_l)

IMG_all)

IMG (Small)

IMG