A+ A A-

ZA BOŠNJAKE AMERIKE BAJRAM JE U PETAK

logo_izamerika     Mi Bošnjaci u Americi smo prihvatili da budemo dio IZ-e u BiH i da se u svemu što je relevantno za naš vjerski život ravnamo sa Rijasetom IZ-e u BiH, pogotovo kada je Takvim (godišnji kalendar) u pitanju.

     S obzirom da živimo u zemlji, nažalost, koja sa svojih 7 miliona muslimana nema jedinstveno predstavničko tijelo, ništa nas ne obavezuje da se, samo kada se radi o određivanju Bajrama, ravanamo sa par islamskih organizacija u Americi, koje se nameću kao nacionalne.

     S obzirom da ne živimo u zemlji u kojoj djeluje vrhovni šerijatski autoritet - muftija, onda se u stvarima šerijata ravnamo sa nama, geografski i mezhebski, najbližom zemljom koja ima muftiju - a to je IZ-a u BiH. Ova bi činjenica mogla da obavezuje i sve druge muslimane u Americi i Zapadnoj Evropi na slijeđenje autoriteta Rijaseta i reisu-l-uleme u Bosni i Hercegovini.
     Za Bošnjake Amerike Bajram je u petak, 12. oktobra 2007. godine ukoliko Rijaset ne označi drukčije, kaže se u saopćenju IABNA-e koje je potpisao dr. Senad Agić, gl. imam.

(www.dzemati.com)