A+ A A-

PROTEST ZBOG MEDIJSKE HAJKE PROTIV IZ-e U SRBIJI

sandzak_s     Uporedo sa pokušajem nasilnog preuzimanja Islamske zajednice od grupe imama potpomognutih od strane određenih obavještajnih i političkih struktura, na medijskoj sceni Srbije počinje hajka i neobjektivno informisanje elektronskih i pisanih medija protiv legalne i legitimne Islamske zajednice u Srbiji na čelu sa glavnim muftijom Muamer ef. Zukorlićem.

     Beogradski mediji izvještavaju o događajima u Sandžaku na način kako bi podgrijali sukobe i napravili razdor u Islamskoj zajednici. Grupa pučista se pokušava predstaviti kao važan faktor. Također, svi beogradski mediji požurili su da priznaju samozvanog reisa, a uz ime glavnog muftije se često upotrebljavaju kvalifikacije bivši, smijenjeni i slično, a sve to s ciljem da potpomognu napade na Islamsku zajednicu i doprinesu stvaranju haosa u Sandžaku.

     U tom smislu Medija centar Mešihata Islamske zajednice u Srbiji najoštrije osuđuje i smatra tendencioznim ovakav način izvještavanja o aktuelnim dešavanjima u Sandžaku.

     Medija centar Islamske zajednice apeluje na sve medije da prestanu sa hajkom i negativnim predstavljanjem zvaničnih organa i visokih predstavnika Islamske zajednice i da se pridržavaju novinarskih kodeksa, da ne podržavaju samozvane muftije i izmišljene reisove, predstavljajući ih kao da su legalno izabrani.

     Također, osuđujemo svaki vid pritiska na medije, a posebno onaj koji se desio u Novom Pazaru kada je napadnuta TV Jedinstvo.

Medija centar Islamske zajednice

(www.islamskazajednica.org)