A+ A A-

Srebrenik: Hatme u Ćehajama i Špionici

U džematu Ćehaje, u nedjelju 15. juna 2014. godine, održana je hatmenska svečanost za 10 polaznika mekteba ovoga džemata koji su u proteklom periodu, pred svojim muallimom Jasmine f. Begunićem, proučili cijeli Kur'an.

hat-sre-ce-spio-06-2014-1Program je počeo nakon podne-namaza. Na samom početku programa velikom broju prisutnih vjernika obratio se imam džemata Ćehaje Jasmine f. Begunić. Iskazujući posebno zadovoljstvo zbog postignutog uspjeha njegovih učenika Jasmin ef. se zahvalio i njihovim roditeljima na podršci i ustrajnosti, te pozvao sve roditelje da šalju svoju djecu u mektep. Nakon toga uslijedio je mevludski program, kojeg su izveli imami MIZ-e Srebrenik, te prigodan program koji su izveli svršenici ovogodišnjih hatmi u ovom džematu. Prisutne je poselamio i glavni imam MIZ-e Srebrenik Refik ef. Hodžić, a vazu-nasihat je održao Idriz ef. Memić, professor Behram-begove medrese u Tuzli. U toku obraćanja prof. Memić nije krio zadovoljstvo prikazanim znanjem kandidata. On je zahvalio roditeljima, djeci te imamu ovog džemata na ovom uspjehu.

Hatmenski ispit su položili: Begunić Mirsad, Begunić Lejla, Sinanović Hamza, Tokić Eldar, Ibrić Dino, Mujčinović Amra, Omerović Emina, Ibrić Melisa, Nurković Amina i Mujić Haris.

Na kraju svečanog programa izvršena je prozivka svršenika hatmi im uručene svjedodžbe i hedije koje je uručio u ime Medžlisa uručio predsjednik Medžlisa Mevludin ef. Joldić, u ime džemata Ćehaje predstavnik roditelja Nedim Mujčinović te u ime udruženja hadžija Srebrenik Husein Johić, predsjednik udruženja.

Hatme za polaznike mektebske nastave u Špionici

U džematu Špionica, u subotu 14. juna 2014. godine, održana je hatmenska svečanost za 23 polaznika mekteba ovoga džemata koji su u proteklom periodu, pred svojim muallimom Refik ef. Hodžićem, proučili cijeli Kur'an, te otvorena je obnovljena stara džamija, koja je proglašena kulturno-historijskim spomenikom BiH.

hat-sre-ce-spio-06-2014-2

Prvi dio programa je počeo u 11:30 sati ispred obnovljene džamije. Upriličen je bogat program otvorenja džamije, koji je obogaćen učenjem Kur’ana, ilahija i kasida te vazu-nasihatom. Tom prilikom prisutnima su se obratili imam džemata Špionica Refik ef. Hodžić, Mehmed Bajrektarević coordinator za obnovu džamije, Benjamin Bajrektarević direktor zavoda za očuvanje historijske građe TK, prof.dr. Orhan Bajrektarević i izaslanik muftije tuzlanskog dr.sci Sead ef. Seljubac.

Drugi dio programa obilježen je u novoj džamiji džemata Špionica. Program je počeo nakon podne-namaza. Na samom početku programa, izuzetno velikom broju džematlija, obratio se imam džemata Špionica Refik ef. Hodžić. Iskazujući posebno zadovoljstvo zbog postignutog uspjeha njegovih učenika Refik ef. se zahvalio i njihovim roditeljima na podršci i ustrajnosti. Nakon toga uslijedio je mevludski program, kojeg su izveli imami MIZ-e Srebrenik, te prigodan program koji su izveli svršenici ovogodišnjih hatmi u ovom džematu. Prisutne je poselamio i predsjednik MIZ-e Srebrenik Mevludin ef. Joldić, koji je u ime Medžlisa čestitao muallimu, djeci i roditeljima, a vazu-nasihat je održao izaslanik muftije tuzlanskog dr.sci Sead ef. Seljubac, koji nije krio svoje zadovoljstvo postignutim rezultatima u ovom džematu.

hat-sre-ce-spio-06-2014-3

Hatmenski ispit su položili: Avdić Abida, Avdić Aida, Bašić Mirsada, Bašić Azra, Hasić Jasmin, Hasić Ajka, Ibrić Medina, Jahić Eldin, Muslimović Esma, Smajlagić Munira, Salkić Nihada i Osmić Šeherzada.

Na kraju programa svršenicima hatmi su uručene svjedodžbe i hedije koje je u ime Medžlisa uručio predsjednik Medžlisa a u ime džemata Špionica predsjednik džematskog odbora, te u ime udruženja hadžija Srebrenik Husein Johić, predsjednik udruženja.

Na kraju, iskrene čestitke upućujemo svim svršenicima ispita, njihovim roditeljima a posebne čestitke upućujemo njihovim muallimima, Jasminu ef. Begunići i Refiku ef. Hodžići s dovom Allahu da ih sve obilato nagradi za uloženi trud. Amin!

Damir Babajić