A+ A A-

BAJRAMSKA PORUKA GLAVNOG IMAMA ZA SJEVERNU AMERIKU

agic ef. senadBAJRAMSKA PORUKA GLAVNOG IMAMA ZA SJEVERNU AMERIKU

Šta smo naučili od ramazanske škole poniznosti i skromnosti?

     Ovaj Bajram dočekujemo sa još jednom neizvjesnošću - ovoga puta za planetu Zemlju - sa krajnje pesimističkim prognozama glede njene sudbine.

     Promjene klimatskih uvjeta, kažu stručnjaci, rezultirat će zastrašujućim posljedicama: rast nivoa mora, potopljavanje priobalnih gradova, akutne nestašice hrane i vode, globalna kriza izbjeglica, proširenost bolesti...     

     Islam nas uči da se ne smijemo predavati pred mračnim prognozama i odustajati od činjenja onog što se još učiniti može. "Kada bi Te i zadnji sat na dunjaluku zatekao sa mladicom u ruci, pa ako bi bio u stanju da je zasadiš, morao bi je zasaditi," poručuje Poslanik a.s.     

     Ne samo da nije nemoguće promijeniti tok globalnoga zagrijavanja - naš je moralni imperativ da to učinimo.    

     Počnimo od sebe. Prilagodimo bez odlaganja svoj način življenja sa sudbonosnim zahtjevima vremena i prostora.     

     Vratimo se kur'anskim imperativima. Ponizno se priklonimo Allahovim naredbama i ne prkosimo Njegovim zakonima. Prestanimo se arogantno ponašati kada su u pitanju globalni resursi i njihova eksploatacija. Pokažimo svoju nesebičnost i brigu i za generacije koje tek trebaju doći.
     Zamolimo Allaha dž.š. da nam, na kraju još jednog ramazana, oprosti i kolektivne i individualne grijehe zbog neprimjerenog stila života i ignoriranja više od jedne i po milijarde ljudi u svijetu čiji stanovnici danas žive tek na jednom dolaru dnevno.
     Bezuvjetno se obavežimo na jednostavan i prirodan stil života, koji je Poslanik jasno demonstrirao i odlučno propagirao.

     S ovim mislima, na kraju još jednog ramazana, svim muslimanima svijeta, a Bošnjacima posebno,

Bajram šerif mubarek olsun!

Senad-ef. Agić, gl. imam