A+ A A-

Kiseljak: Hatme u džematu Gromiljak

Čast nam je sa vama podijeliti veliku radost kojoj smo bili svjedoci u povodu svečanog završetka nastave u mektebskoj 2013/2014. godini, a koja je upriličena u nedjelju 01. juna 2014. god./03. Ša'bana 1435. h. godine u džematu Gromiljak, Medžlis IZ-e Kiseljak. Od podne-namaza upriličene su HATME za polaznike mektepske pouke.

hat-grom-kis-06-2014-1

Džemat Gromiljak  ima upisnih ukupno 117 polaznika, koji su aktivno učestvovali na hatmama,  te svojim znanjem, melodičnim glasovima i čistom neiskvarenom dječijom dušom zadivili roditelje, goste, predstavnike MIZ-e Kiseljak na čelu sa Glavnim imamom Emir-ef. Pajtom, hafizom Salem-ef. Aletićom i hafizom Sead-ef. Babalukom. Učesnici na hatmama su svojom prekrasnom odjećom demonstrirali prelijepi, tradicionalni način odjevanja muslimanske djece i mladeži. U ovoj mektebskoj godini kur'ansko pismo je savladalo 17 (sedamnaest) polaznika, i oni su zajedno sa ostalim učačima Kur'ana zadivili sve prisutne svojim učenjem ajeta Allahove, dž.š., Knjige.

 Titulu najboljih polaznika u ovoj mektebskoj 2013/14. godini ponijelo je devet polaznika koji su nagrađeni Diplomom i knjigom. Prisutnim se prigodnim riječima obratio Glavni imam Medžlisa IZ-e Kiseljak, naglasivši da značaj odgoja i obrazovanja djece i obavezu roditelja da su svojoj djeci dužni pružiti islamsko obrazovanje, da je to način da ona budu spašena od ulice i pošasti ovog vremena. Posebno je istakao da djeca u novoj mektebskoj godini ne uče već naučene stvari i da je Ramazan jedinstvena prilika i blagodat Allaha dž.š. da djeca i roditelji obnove znanje i još više nauče.

Na kraju programa imam džemata je poselamio i zahvalio se gostima, džematskom odboru i džematlijama te najavio da su za svu djecu prisutnu u džamiji obezbjeđeni poklon paketići, što je kod djece izazvalo veliko zadovoljstvo. Poklon paketiće su sponzorirali  istinski prijatelji djece i to vlasnici firmi: BH TELEKOM, d.o.o. ORMAN, BP CURIĆ, te drugi dobri ljudi. Ukupno je podjeljeno 230  paketića.

hat-grom-kis-06-2014-2

Molim Uzvišenog Allaha dž.š. da svim sponzorima, svim džematlijama našeg džemata i svim muslimanima podari snagu vjere, dobre i sigurne poslove i blagodat zdravlja na putu  činjenja dobra. Amin!

h. Nedžad Babaluk