A+ A A-

AKTIVNOSTI ISLAMSKE ZAJEDNICE U POVODU "DANA ŠEHIDA"

sehidsko mezarje_kovaci     U povodu obilježavanja "Dana šehida" drugog dana Ramazanskog bajrama, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini i bošnjačkoj dijaspori na različitim nivoima i različitim aktivnostima odat će dužnu počast i iskazati svoju nesebičnu predanost ciljevima i vrijednostima bosanskih šehida.

Aktivnosti reisu-l-uleme i Rijaseta    

     Na "Dan šehida", u subotu, 2. ševvala 1428. h./13. oktobra 2007. godine, dr. Mustafa ef. Cerić reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH posjetiti će od  10, 00 do 11, 00  sati, u pratnji visokih dostojanstvenika Islamske zajednice, Šehitluke na Kovačima u Sarajevu i predvoditi vjerski dio programa. U realizaciji ovog programa aktivno je uključen muftija vojni.

     Također nakon programa na Kovačima reisu-l-ulema će primit u Kabinetu predstavnike "Organizacije porodica šehida i poginulih boraca BiH", a potom u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu prisustvovat će učenju i poklanjanju hatme šehidima koju će proučiti zaposlenici u ustanovama Islamske zajednice sa sjedištem u Sarajevu. Organizaciju učenja hatme će voditi muftija sarajevski i glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo. 

Aktivnosti muftija

     Muftije na "Dan šehida" u svojim sjedištima će u pratnji imama posjetiti mjesne šehitluke, primiti u svojim rezidencijama predstavnike kantonalnih  "Organizacija porodica šehida i poginulih boraca BiH" i prisustvovat će u svome sjedištu učenju i poklanjanju hatme šehidima u centralnoj džamiji. Hatmu će organizirati glavni imam u sjedištu muftije.

Aktivnosti glavnih imama

     Glavni imami će na "Dan šehida" u pratnji imama na svome području posjetiti šehitluke u svome sjedištu, primit će u svojim uredima predstavnike šehidskih porodica, organizirat će učenje i poklanjanje hatme šehidima u centralnim džamijama u svojim sjedištima, u dogovoru sa općinskom "Organizacijom porodica šehida i poginulih boraca BiH" posjetit će jedno od šehidskih mezarja na svome području. 

Aktivnosti na nivou džemata

     Imami će u svojim džematima na "Dan šehida"posjetiti, po mogućnosti, sve šehidske porodice u svome džematu, posjetiti mjesne hareme u kojima se nalaze mezari šehida, sa džematlijama i polaznicima mekteba i vjeronauke organizirati učenje hatme pred duše šehidima, a imami koji nisu u mogućnosti organizirati učenje hatme proučit će Ja Sin-i šerif šehidima. 

Imami u dijaspori i "Dan šehida"

     Imami u džematima bošnjačke dijaspore obilježit će "Dan šehida" tako što će, po mogućnosti, posjetiti sve šehidske porodice u svom džematu i sa džematlijama i polaznicima mekteba i vjeronauke organizirati učenje hatme pred duše šehida.

     Shodno odluci Rijaseta Islamske zajednice od drugog dana Ramazanskog bajrama 1995. godine, odnosno od 02. ševvala 1415. h. godine, u Bosni i Hercegovini i džematima bošnjačke dijaspore obilježava se "Dan šehida" .