A+ A A-

RAMAZANSKA MANIFESTACIJA: "VEČE KUR'ANA, ILAHIJA I KASIDA"

crnacora     Mešihat Islamske zajednice Crne Gore u saradnji sa Kulturnim centrom iz Irana organizovao je ramazansku manifestaciju pod nazivom "Veče Kur'ana, ilahija i kasida", koja se održala u četiri grada Crne Gore: Rožajama, Plavu, Podgorici i sinoć se završila u Baru, u Domu kulture. Time su obilježili završetak mjeseca posta - Ramazana i Blage noći, u kojoj je prema islamskom vjerovanju započela objava Kur'ana Muhamedu a.s.

     Odbor Islamske zajednice Bar (OIZ) je ujedno obilježio 435 godina kontinuiranog rada i djelovanja, od 1572. kada je izgrađena džamija Sultana Selima, prva u Starom gradu Baru.
     - Iza nas su brojni realizovani projekti u posljednjih deset godina, izgradnja Islamskog centra u Baru, rekonstrukcija brojnih značajnih kulturno-istorijskih objekata u Starom Baru, počev od Škanjevića džamije, sve uz pomoć brojnih donatora iz Bara i dijaspore. Ova manifestacija organizovana je u saradnji sa Islamskom zajednicom Dubrovnika i Iranskim kulturnim centrom iz Beograda - rekao je predsjednik OIZ Bara Suljo Mustafić.
     O značaju Ramazana i Blage noći govorili su reis Rifat Fejzić, poglavar Islamske zajednice u Crnoj Gori, te glavni imam barski Mujdin Miljaimi. U programu su nastupili hafizi-osobe koje cio Kuran znaju napamet, te izvođači duhovnih pjesama ilahija i kasida iz Egipta, Irana i Turske i hor Islamske zajednice iz Dubrovnika "Selam", koji 15 godina baštini tradiciju izvođenja duhovnih islamskih pjesama.

(www.monteislam.com)