A+ A A-

Čikago: Tevhid za sve prijedorske šehide

Već tradicionalno, 24-og maja, Prijedorčani okupljeni kroz ''Udruženje Kozarčana'' u Čikagu kao i svake godine u džematu Western (BICC) organizuju tzv. ''Kozarački tevhid'' sa namjerom da se u dovama sjete svojih šehida, te da sve nas podsjete na golgote stradanja kroz koje su prošli tokom devedesetih godina prošlog stoljeća.

Program je počeo nakon ikindije namaza obraćanjem imama domaćina, hfz. Muriza ef. Mešića, te učenjem Ja'sina i Tevhida. Nakon toga, poemu ''Dan bijelih traka'' izrecitovao je Hazim Hadžalić, inače rođeni Prijedorčanin, koji već duži niz godina kroz pjesme i stihove čuva od zaborava sjećanje na stradanje naroda kojemu i sam pripada. Izvedbom ilahije ''Šehidi'' solista Mensud Bašić suzama je natopio mnogobrojne oči prijedorskih majki koje su to večer, držeći za ruke svoju unučad, zajedno dijelile bol i tugu. Prisutnima se na kraju obratio imam džemata WBICC, Amir ef. Čauš, kazujući o iskušenjima koje čovjeka pogađaju kao prilici za duhovnu i moralnu obnovu.

Da Prijedorčani nisu klonuli duhom, te da nikada neće zaboraviti svoju rodnu grudu, govori i činjenica da je samo ovo večer na ime pomoći našem narodu pogođenom nezapamćenim poplavama prikupljeno skoro 4.500,00$. Inače, ovo je samo dio akcije koja se vodi u džematu Western, a do sada je prikupljeno preko 12.000,00$ koje će biti preko Rijaseta proslijeđene stanovništvu u BiH.

Podsjećanja radi, 24. maj 1992. godine je dan kada je srpski agresor svom žestinom udario na goloruki bošnjački narod ovog potkozarskog kraja. Danas, dvadeset godina nakon rata, dok se u Tomašici iskopavaju svjedočanstva o zločinima koji su tada počinjeni, vlasti tzv. Republike Srpske još uvijek ne dozvoljavaju Bošnjacima i Hrvatima da izgradnjom spomenika  obilježe stradanja u Omarskoj, Keratermu i Trnopolju. Preživjeli Prijedorčani i ovegodine kroz različite akcije u okviru kampanje ''Stop Genocide Denial - Zaustavimo negiranje genocida'' obilježavaju sjećanje na 3173 ubijena i nestala civila iz svoga grada. Bila je ovo prilika da džematlije ovog najvećeg čikaškog džemata, od kojih je najveći broj njih upravo iz Prijedora, na svoj način i u skladu sa svojim mogućnostima uzmu učešća u obilježavanju ovog značajnog datuma za naš narod.

Autor: BICC

  • 0101